Рибари: От година на година става все по-трудно


Дата: 28/04, 09:36

кадър: Нова тв

Рибарите са изправени пред множество предизвикателства, които далеч надхвърлят романтичния стереотип. И въпреки, че в морето рибата е в изобилие, нелоялната конкуренция и липсата на лодкостоянки се оказват сериозни предизвикателства, предава Нова тв.

Всяка сутрин преди зазоряване Стефан и колегите му потеглят с лодките си с надежда за добър улов. Той разкзва, че става в 4.00 часа, а след това подготвя въдици, такъми и двигателя. „Риба има, доволни сме. Започна сезона на сафрида, подрани рибата тая година:, казва Стефан Донев. 

Но с многото риба има и много проблеми. 

„От година на година става все по-трудно. Отвсякъде все някой гледа да ни създава някакви проблеми. В последно време с лодкостоянките има проблем”, добавя рибарят Пламен Кирилов.. 

Донев казва, че със страх влизат в морето, въпреки че всички документи са им изрядни. „Като се приберем обратно на лодкостоянката се чудим да спрем ли, какво да правим. Да не ни напишат някой акт, защото отвсякъде ни гонят”, казва той. 

Освен липсата на регламентирани лодкостоянки обаче, голям проблем за рибарите е и нелоялната конкуренция, която подбива цените.

„За намаляне на цените от една страна, голямо влияние има и любителския риболов, който е нерегламентиран риболов. Тези лодки, които видяхте днес в морето са 100-тината. От тези всички лодки, може би 10-15 имат лицензи за стопански риболов и право да извършват стопански риболов и естествено да продават риба. Всички останали са любители, а по закона за рибарство и аквакултури - любителите имат право на 3 кг. улов за лична консумация”, добавя Велислав Вангелов, председател на рибарско сдружение .

Според рибарите при продажбата също липсва регламент. 

Вангелов уточнява, че никъде в България няма регламентирано тържище.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Спартак победи Литекс с 2:1 във Варна
Дата: 11/05, 19:51

Тази вечер може да наблюдаваме Северно сияние от България
Дата: 11/05, 19:46

Хороскоп за 12 май неделя: Да чуе вътрешния си глас зодия
Дата: 11/05, 19:30

Бойко Рашков съди Тошко Йорданов и Станислав Балабанов за клевета
Дата: 11/05, 19:232 Коментара

Грандиозна премиера ще направи големият ГЕОРГИ ХРИСТОВ на новия си албум ”ПЕЙ СЪРЦЕ” във Варна
Дата: 11/05, 19:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия