Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор


Дата: 13/05, 00:52

снимка: JPSluzbeniGlasnik, Уикипедия 

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбрания президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име.

„Този акт нарушава явно Преспанския договор, но и конституцията на съседната страна, която беше хармонизирана с международните ѝ ангажименти“, се подчертава в изявлението на външното министерство на Гърция, допълва БНТ. 

„Гръцкото правителство, въпреки възраженията, които изрази като опозиция при ратификацията на договора, го зачита като ратифициран международен договор, който има предимство пред всяка друга разпоредба на закона“, се отбелязва в съобщението.

Министерството на външните работи в Атина подчертава, че

„Гърция в този смисъл заявява категорично, че по-нататъшният напредък в двустранните ѝ отношения със Северна Македония, както и европейският път на последната, зависят от пълното прилагане на Преспанския договор и главно от употребата на конституционното наименование на страната“.

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „Република Северна Македония“, а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Папата отправи специални пожелания към българския народ
Дата: 23/05, 16:42

Български семейства фалират с кредити заради абитуриентските балове
Дата: 23/05, 16:42

С 40 метра доброволци увеличиха алеята в Парк "Борисова градина - Галата"
Дата: 23/05, 16:36

Майката на едно от загиналите деца на "Алабин" осъди прокуратурата на 15 000 лева
Дата: 23/05, 16:36

Изненадващо Русия обяви 5 км буферна зона между себе си и анексираните ДНР и ЛНР заради "риск от проникване на терористи"
Дата: 23/05, 16:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия