Д-р Мими Виткова: Държавата ни я няма! Напълно е абдикирала от здравната система


Дата: 20/09, 09:16

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Кадър: БТВ

Тежки думи за състоянието на здравната ни система каза бившият министър д-р Мими Виткова.

"Системата на здравеопазването не може да се справи с много проблеми. Не може една система да остане оазис в цялото ни общество, когато виждаме, че има корупция и кражби на милиарди на всички нива. ТЕЛК е с тежък кадрови проблем. Ако не се вземат спешни мерки търговията със здравето на хората ще продължи. Няма я държавата ни. Тя е напълно абдикирала от здравната ни система. Много тежки думи казвам, но това е факт. Всеки, който се е докоснал до здравната система, може да го потвърди", каза тя в ефира на БТВ.

"В системата влезе една търговия и я докарахме до сергия. Погледнете възнагражденията на специалистите какви са. Може ли милион и половина годишен доход и възнагражденията на доктори да са 1000 или малко над 1000 лева. Тежки диспропорции, които доведоха до тежък кадрови дефицит. В системата всяко заведение работи само за себе си. Тя не е интегрирана структура. Би трябвало пациент от най-далечната точка на България да получи най-добрата помощ, но това не е така. Преди време изнесохме на пресконференция имената на болниците, където се взимат колосални суми незаконно от джоба на пациента. Смятахме, че прокуратурата ще се самосезира, но това така и не стана", коментира още тя.

"Толкова извращения има в системата. Има случаи, при които части болнични структури, собственикът си прави и частна фирма за доставка на медикаменти и консумативи, където се утаява голямата печалба - разликата в цената от вносителя. През тази фирма се слага колосалната печалба, фирмата продава на собствената болница, болницата е ОК, и проверяващите органи проверяват само болницата. Става дума за 1000 процента надценка", разкри Виткова.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 05:30

Ректората на Софийския университет се нуждае от спешен ремонт
Дата: 19/04, 05:00

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 04:30

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 04:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 04:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия