В "Многополюсния свят": Министерство на морала на талибаните забрани на медиите да показват хора и животни


Дата: 17/10, 15:30

Пиксабей

Министерството на морала на талибаните в Афганистан обяви закон, забраняващ на медиите да публикуват изображения на всички живи същества, като на журналистите беше казано, че правилото ще бъде въведено постепенно.

Засега се прилага в провинциите Тахар, Вардак и Кандагар, но скоро това богоугодно начинание трябва да се пренесе навсякъде, заради моралните ценности. 

„Законът ще се прилага за цял Афганистан... и ще се прилага постепенно“, като се убеждават хората, че изображенията на живи същества са против ислямския закон, каза пред AFP говорител на Министерството за разпространение на добродетелта и предотвратяване на порока Сайфул Ислам Хайбер.

Правителствената съдебна система на талибаните наскоро обяви законодателство, формализиращо строгите им тълкувания на ислямския закон, наложен от властите, откакто дойдоха на власт през 2021 г.

Законът описва подробно няколко правила за новинарските медии, включително забрана за публикуване на изображения на всички живи същества и нареждане на медиите да не осмиват или унижават исляма или да противоречат на ислямския закон.

Аспекти на новия закон обаче все още не са стриктно прилагани и талибаните продължават редовно да публикуват снимки на хора в социалните медии.

Телевизията и снимките на живи същества бяха забранени в цялата страна при предишното управление на талибаните от 1996 до 2001 г., но подобен указ досега не е бил налаган масово след завръщането им на власт.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ето къде няма да има ток следващите дни във Варна и областта
Дата: 17/10, 17:24

Трансформирайте здравето си с новите медикъл пакети на Ensana Aquahouse
Дата: 17/10, 17:20

Във Варна показаха смарт контейнер с автономно управление на отпадъците
Дата: 17/10, 17:12

Строителна корпорация КУБ допринася за международния диалог
Дата: 17/10, 17:10

Кампания "OCTOBER ROSE" в Център по Образна Диагностика д-р Христо Куцаров
Дата: 17/10, 17:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия