Всички с кредити и пари в банките са предупредени


Дата: 15/05, 11:45

Булфото

Годишната инфлация у нас ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024 г., но очакваното запазване на силното потребителско търсене и нарастването на разходите за труд на единица продукция ще продължат да оказват проинфлационен натиск върху цените. Това прогнозират от БНБ в тримесечното издание  „Икономически преглед“.

Според анализа постепенното понижаване на общата инфлация при потребителските цени създаде условия реалните лихвени проценти по новите срочни депозити на домакинствата да станат по-слабо отрицателни, като те продължиха, макар и в по-ниска степен, да подкрепят растежа на частното потребление и нарастването на потребителските цени.

Независимо че в реално изражение лихвените проценти по новите потребителски кредити станаха положителни от средата на 2023 г., при новоотпуснатите потребителски кредити се запази тенденция към повишение на обемите, което представляваше допълнителен фактор с проинфлационно влияние в началото на 2024 г.

Според банката запазването на основните лихвени проценти на Федералния резерв и ЕЦБ на достигнатите рестриктивни равнища през първото тримесечие на 2024 г. и сигналите за възможното им понижение през годината вероятно ще се отразят хетерогенно върху условията за финансиране на отделните икономически сектори в България. Съгласно принципите на функциониране на паричния съвет може да се очаква изменението на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната да продължи сравнително бързо да се пренася върху лихвените проценти в България.

Към първото тримесечие на 2024 г. обаче реализираното повишение на лихвените проценти по кредитите и по депозитите на домакинствата в страната остана значително по-слабо от това, което се предполагаше заради рестриктивна парична политика на ЕЦБ, се казва в анализа. Основните фактори за това продължиха да бъдат специфични за България и бяха свързани най-вече с високата ликвидност, стабилната капиталова позиция и силната конкуренция в банковия сектор.

При  понижение на основните лихвени проценти на ЕЦБ през 2024 г. може да се очаква подобряване в условията на финансиране главно за правителството и фирмите, докато лихвените проценти по кредитите и по депозитите на домакинствата не се очаква допълнително да се понижат от текущите им нива, прогнозират от БНБ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разкопаха и забравиха улица във Варна, където квадратният метър е 2000 евро
Дата: 29/05, 10:05

Робърт де Ниро избухна: Тръмп може да унищожи не само САЩ, но и света
Дата: 29/05, 10:03

Борислав Гуцанов: На крачка от световен конфликт сме
Дата: 29/05, 10:00

Удар с балистични ракети по град с 50 хиляди българи
Дата: 29/05, 09:57

Банкер посече политиците с тази фраза
Дата: 29/05, 09:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия