Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав


Дата: 29/03, 00:41

снимка: Varvarin, Уикипедия

Водите на Румъния са се превърнали в истински сметища. Стотици тонове отпадъци се хвърлят по бреговете на реките и впоследствие се озовават във водата. Проучване на еколози разкри, че водите на река Дунав годишно пренасят сто тона пластмаса от влизането си на румънска територия до вливането им в Черно море, информира телевизия Диджи 24 в своя разработка по темата.

В продължение на една година еколози са вземали проби от водите на река Дунав през различните сезони и са ги изпращали за лабораторен анализ, съобщава Диджи 24. Резултатите са повече от тревожни: в румънския сектор на реката Дунав пренася годишно близо 100 тона пластмаса, която впоследствие достига делтата, а след това и Черно море. След анализ на 270-те взети проби са установени 48,5 тона микропластмаса, т.е. парчета под 5 мм, и 48 тона макропластмаса.

Екологът Александра Томеску е направила експеримент, като е проследила течението на река Арджеш от извора ѝ във Фъгърашките планини (част от Южните Карпати) до вливането й в Дунав. По пътя си тя констатира, че бреговете на реката са превърнати в сметища.

„Всичко, което представлява бряг, всичко, което представлява път близо до река Арджеш, е сметище. На практика от извора до устието е сметище – пътищата, бреговете са пълни с отпадъци“, разказва пред Диджи 24 Александра Томеску.

Боклукът е навсякъде и разнообразен – от пластмасови бутилки до строителни отпадъци, играчки, автомобилни гуми и цели части от шасито на автомобили. Всичко, което има в едно домакинство, може да бъде намерено изхвърлено по бреговете, пише БТА.

Микропластмасата вече се възприема като глобален проблем. Намираме я навсякъде – в рибата, месото, растенията и в много от хранителните продукти, които консумираме. Учени от цял свят опитват да установят колко вредна е за здравето на хората и доколко предизвиква появата на тежки заболявания, отбелязва румънската медия.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 27/04, 21:00

Полицейска кола се блъсна в дърво в центъра на Велико Търново
Дата: 27/04, 20:522 Коментара

Меглена Плугчиева: Там, където не се ползват моят опит и съвети, няма нужда да стоя
Дата: 27/04, 20:312 Коментара

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 20:30

35 задържани преди мача между ЦСКА и "Левски"
Дата: 27/04, 20:211 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия