Над 75 ученици от Първа езикова гимназия имаха срещи с наказателни съдии от Варненския окръжен съд


Дата: 19/04, 19:23

Снимки ВОС

Над 75 ученици от десети и единайсети клас и от Клуба по превенции на Първа езикова гимназия имаха срещи със съдии от Наказателно отделение на Окръжен съд – Варна. Магистратите Яна Панева и Даниела Михайлова обсъдиха с подрастващите различни казуси от своята практика, за да им дадат информация за най- честите правонарушения, заради които младежи на тяхната възраст влизат в съдебните зали. Съдия Панева предупреди учениците, че при навършване на пълнолетие много от тях ще получат свидетелство за правоуправление и ще могат да шофират.

Призова ги да се отнасят към тази нова свобода изключително отговорно и никога да не се качват зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Разказа им за дело от своята практика, което и до ден днешен връща за нея емоциите от съдебната зала. Младеж с два месеца стаж като шофьор, решава да повози свои приятели, но управлява без да  спазва правилата за движение и заради своята самонадеяност предизвиква катастрофа, в която загива най-добрия му приятел, пътувал в автомобила. 

„Всъщност, когато водач е употребил алкохол или наркотици, автомобилът в неговите ръце е оръжие, което може да донесе смърт на пътя. Не позволявайте на вашите близки да шофират в подобни ситуации“, призова учениците съдия Панева. И уточни, че според последните законодателни промени, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила носи наказателна отговорност и може да бъде наказан с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Санкцията важи и за хванатите зад волана след употреба на наркотици. „А ако шофьорът не е собственик на колата, която управлява (дори да е на родителите му), той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство“, обясни съдия Панева.

Съдия Даниела Михайлова говори с учениците от 11 „з“ и „и“ клас за употребата на наркотичните вещества. Обясни, че много често съществува недостатъчно разбиране по отношение на твърдението, че човек може да притежава наркотик за лична употреба. „Няма подобно нещо в закона! Запомнете добре това! Преследва се всяко притежание на дрога. Още по-тежки наказания са предвидени за разпространението на наркотици, а границата е много тънка. Най- често в окръжен съд разглеждаме именно такива тежки наказателни дела“, обясни юристът. Съдия Михайлова посочи, че според последните доклади за Варна марихуаната отново е на първо място като предпочитан наркотик след подрастващите. „Тя не е никак безобидна. 

По-скоро е входът към по-тежката зависимост, тъй като разпространителите все по-често поливат растенията и обработват марихуаната с вещества, които да усилят нейното въздействие и да увеличат пристрастяването, за да печелят клиенти и пари, разбира се!“ обясни наказателният съдия. И информира учениците за новата сериозна заплаха – фентанилът! „Делата в нашия съд за разпространение на този нов за нашия пазар наркотик стават все повече. Последиците от него са ужасяващи – спира дишането и смъртта настъпва за секунди. 

Предозирането е много лесно, тъй като фентанилът е от 50 до 100 пъти по-силен от хероина. Субстанция, която набира скорост, защото е евтина, влага се в различни видове наркотични вещества, защото и печалбата е повече“, обясни съдия Михайлова. След това учениците имаха възможност да чуят и видят историята на Весела Тотева – хероинозависима в продължение на 8 години, която преди да почине прие за своя кауза да предпази младежите, като сподели своята история в книгата „Спасение и падение“, по която беше направен и филмът „Доза щастие“.

Съдията от Наказателно отделение обясни и какви фатални последици имат наркотиците върху здравето и външния вид, тъй като при за производството на много от тях се използват субстанции като солна киселина и дори белина. Младежите имаха възможност да видят снимки, показващи промените във външността на наркозависими мъже и жени. 
Съдия Даниела Михайлова завърши срещата с единайсетокласниците с думите „Винаги имате избор! Не влизайте в спиралата, водеща към дъното, не похабявайте своето бъдеще! Избирайте умно!“

„Автомобилът е оръжие в ръцете на неадекватен шофьор. Може да донесе смърт както на водача, така и на други участници в движението“, предупреди секретарят на Общинския съвет по наркотичните вещества Добромир Досев. Той помоли учениците да спрат всеки свой приятел, употребил спиртна напитка или наркотично вещество, да сяда зад волана. Посъветва ги и да не проявяват агресия на пътя. Досев представи данни, според които тестовете, направени на шофьори във Варна, най-често отчитат повече от едно вещество. 

Съдия Светослава Колева каза, че две бири могат да предизвикат концентрация на алкохол в кръвта 0,5 промила, което се наказва административно и с отнемане на свидетелството за правоуправление. Ако обаче промилите са 1.2, това е престъпление и то се преследва от Наказателния кодекс. Законодателят предвиди отнемане на превозното средство, с което деянието е извършено, а ако то е чужда собственост – дори на родител – паричната му равностойност. Алкохолът и наркотичните вещества са опасни на пътя, защото влияят на преценката на обстоятелствата, на скоростта и разстоянията, намаляват концентрацията и реакциите на шофьора, разясни наказателният съдия. „При катастрофа със смъртен изход наказанието е приравнено в някои случаи до това за умишлено убийство и стига до 20 години затвор. Не забравяйте това“, посъветва юристът.

Сборна група от ученици в 11 клас от Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов" посети Окръжен съд – Варна в рамките на провежданата образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Още при влизането си гимназистите се запознаха с пропускателния режим в сградата и  старателно следваха указанията на служителите от "Съдебна охрана" при преминаване през метал-детектора и задължителната проверка. От тях те разбраха с какви предмети и в какво облекло не е позволено да се влиза в съдебната сграда и какви изисквания по сигурността трябва да се спазват.

По-късно в най- голямата съдебна зала в сградата, тази на Гражданско отделение, от специалиста „Връзки с обществеността“ Диана Иванова учениците се запознаха с историята на окръжния съд и съдебната власт в града, чието начало се слага преди 146 години с подписването на приказ от тогавашния губернатор Павел Баумгартен. Обяснено им беше, че първите председатели на съда не са имали юридическо образование, но са били уважавани личности – като депутата и кмет на Варна – Велико Христов, който бил първия председател на Варненския окръжен съд. След него, през годините с този пост са били свързани имената на Кръстю Мирски, Александър Дякович и Стоян Михайловски. Учениците научиха и за историята на сградата на площад Независимост, която е била построена по проект на архитект Тодор Азманов за нуждите на Градски народен съвет или тогавашната варненска община, като едва след промените през 1989 година, в нея се настанява съдът. 

Съдебният администратор на Окръжен съд – Варна Мирослава Славчева запозна единайсетокласниците от гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи с видовете спорове, които се разглеждат в институцията. След това учениците имаха възможност да разгледат сградата, отделните съдебни служби и да влязат в подземните помещения на съда, където е разположен архива на съда, където се съхраняват дела на повече от 130 години. 

В края на информационния тур всеки от гимназистите получи българската конституция и  брошури с полезна информация за правораздаването и дейността на съдилищата, а на финала на срещата младежите си направиха обща снимка за спомен от посещението в Окръжен съд - Варна.      


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хороскоп за 3 май Разпети петък: Да почне нова връзка зодия
Дата: 02/05, 19:30

Журналист: Най-важният ден в Страстната седмица е именно днешният
Дата: 02/05, 19:14

Красимир Вълчев: Не може да се освобождават студентите повсеместно от такси
Дата: 02/05, 18:50

ИА "Медицински надзор" разпрати документи за частната детска болница
Дата: 02/05, 18:29

Апелативният съд във Варна остави в ареста чиновник, част от престъпна група, усвоявал обществени пари
Дата: 02/05, 18:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия