Проф. Кантарджиев: Видите ли бръшлян, значи е пълно с кърлежи! Ето къде най-често се забиват


Дата: 03/05, 08:14

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

Майка прибра детето си след разходка в столичния Южен парк и извади от лицето и ръцете му около 15 кърлежа, а по топката, с която то играло на открито, били още десетки. И въпреки ужасяващата случка, това не е рекордът. Той се държи от човек, от когото са били извадени 92 кърлежа миналата година след посещение на същия парк. 

Кърлежите са бич. Имаше период от около три седмици, през които настоявах да се пръска срещу кърлежи. Ак оискат да няма кърлежи, трябва да се пръска, когато не вали. А те чакат да почне да вали и тогава пръскат. Чиновници от общината казват, че било пръскано. Не знам как е пръскано - сигурно някак тайно от гражданите, защото като се затварят булеварди се вдига страшен шум, а пръскането се прави тайно, така че никой да не разбере, че е пръскано. След като има 15 кърлежа по лицето и главата на детето, значи там не е пръскано, коментира пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. 

Имаме картиране на София, така че знаем къде има най-много кърлежи. А именно в Борисовата градина около тенискортовете, защото там има много буйна растителност и особено бръшлян. Да знаете, има ли бръшлян някъде, значи има много кърлежи по земята, обясни той.

 Голям риск са обраслите междублокови пространства и градинкит ев жилищните комплекси, защото проблема не са само бездомните кучета и котки, но много плъхове и мишки по канализациите. Когато има засушаване и няма много вода в каналите, популацията на мишките и плъховете се увеличава много и се чудя защо общината не взима мерки, коментира той. 

За да не открият на тялото си кърлеж хората, да избягват високите треви, за не ходят по тревата. Репелентите са много полезни и трябва да се ползват. Съветвам майките да пръскат на малките деца друхите, а не кожата. При по-големите деца може да се пръска кожата. Най-доброто обаче е да няма кърлежи като се коси редовно и се пръска. След ходене по разходки първо трябва да се проверите и да знаете един принцип - кърлежът хапе там, където е най-тънка кожата. Това са сгъвките на колената и на ръцете, ингвиналните гънки. Първо там гледайте. Другото е, че някои кърлежи са много дребни и могат да бъдат сбъркани с бенчица, но трябва да се знае най-важното - до 12 часа от напиването на кърлежа той не е предал инфекцията. Значи колкото по-рано се свали кърлежа, толкова по-добре, коментира той.

Смятам, че хората сами трябва да се научат да си махат кърлежите, защото ако общината допусне да имаме въшки, по докторите ли ще ходим да ни пощят?  Така е като не си вършат работата навреме. Не е добре. Ще има много кърлежи. Ако сте от София и от район със заразеност от кърлежи над 25% и ви ухапе кърлеж, трябва да се вземе еднократно антибиотик, коментира още професорът. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 02:20

Украйна ще възстанови от утре консулските услуги за мъже в мобилизационна възраст
Дата: 18/05, 01:351 Коментар

Пожар изпепели къща край Пловдив
Дата: 18/05, 01:17

Хампарцумян: Тези, които купуват жилище за инвестиция, може да загубят много пари
Дата: 18/05, 01:03

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 18/05, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия