Мицотакис се закани на Северна Македония


Дата: 19/05, 14:04

Кадър БНТ

Засилва се напрежението между две съседни страни на България.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи днес строго предупреждение към новото ръководство на правителството на Северна Македония относно спазването на Преспанското споразумение и името на страната, съобщи за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Става въпрос за изявление на избран министър-председател. Ще изчакаме официалната позиция на правителството на Северна Македония, но първото доказателство е изключително негативно. В основата на Преспанското споразумение е концепцията за единно име - това, което наричаме ерга омнес - името Северна Македония трябва да важи за всички, т.е. да се използва както в чужбина, така и в страната“, подчерта Мицотакис в интервю за обществената телевизия ЕРТ. 

„Позволете ми да ви припомня, че не гласувахме за Преспанското споразумение, тъй като изразихме сериозни резерви относно факта, че това споразумение предвижда македонска етническа принадлежност и македонски език. Това беше основната причина. Но относно името винаги е имало яснота и искам отново да отправя предупреждение към новото правителство да промени линията си от този момент, да спазва тази основна разпоредба от Преспанското споразумение, да използва само името Северна Македония във и извън страната, когато става въпрос за нашата северна съседка. В противен случай е сигурно, че ще предизвикат проблеми не само в отношенията на Гърция със Северна Македония, но и в отношенията на Европа със Северна Македония“, подчерта гръцкият премиер.

Той допълни: "Искам да покажа, че в резултат на намесата на гръцкото правителство в рамките на няколко часа (лично аз информирах ръководството на Европейския съюз за изявленията на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова), имаше осъдителни изявления както от председателя на Европейската комисия и председателя на Съвета на ЕС, така и от САЩ“.

„Така че вярвам, че върху ръководството на Северна Македония ще бъде упражнен абсолютен натиск, за да се избегне сериозен неуспех“, посочи Мицотакис.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Първи случаи на ухапвания от змии по Черноморието ни
Дата: 02/06, 12:11

Жозе Моуриньо поема Фенербахче
Дата: 02/06, 11:54

Водачът на листата на БСП – Варна Борислав Гуцанов: Избираме с ума и сърцето си между мира и войната!
Дата: 02/06, 11:50

Зеленски отхвърли срещата за мир на Китай
Дата: 02/06, 11:451 Коментар

Григор Димитров излиза срещу Хуберт Хуркач днес
Дата: 02/06, 11:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия