Депутатите удължиха 0% ДДС на хляба до края на годината


Дата: 30/04, 17:40

Снимка Булфото

Депутатите взеха решение за ДДС-то на хляба.

Народното събрание проведе извънредно заседание днес. В дневния ред на депутатите залегнаха четири точки. Първа точка бе второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. 

След това бяха предвидени второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица и второ гласуване на Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS).  

В началото на заседанието в процедура по начина на водене Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България" поиска в дневния ред да бъде включена декларация във връзка с това, че на територията на страни членки се извършват диверсионни действия, зад които по думите му стои руската страна.

Депутатите гласуваха още размяна на точките в дневния ред. Като първа точка парламентът разгледа на второ гласуване промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Законопроектът е внесен от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ - СДС). Втора точка остана второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Теменужка Петкова (ГЕРБ - СДС) и Йордан Цонев (ДПС).

Заседанието продължи с деклрации от името на парламентарни групи. 

Изненадващо второто четене на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица не получи подкрепа. Промените бяха одобрени по-рано на заседанието на бюджетна комисия. Това означава, че въведеният от началото на тази година алтернативен данък за събиращите гъби, горски плодове и трюфели остава в сила. Срещу отмяната на данъка тази сутрин пред сградата на НС протестираха гъбари и билкари, а в пленарната залата бившият финансов министър Асен Василев защити нуждата от оставането на данъка. Същевременно не се прие и удължаването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба до края на годината. Сега законът предвижда тя да се върне на нивото от 20% от 1 юли. 

Народното събрание преразгледа спешно приетото час по-рано решение нулевото ДДС за хляба да не бъде удължавано от юли. Депутатите все пак решиха да удължат нулевата ставка до края на годината, както беше прието от бюджетната комисия тази сутрин. Корекцията първоначално беше включена в Преходни и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона върху доходите на физическите лица, който обаче бе отхвърлен, пише novini.bg.  

В последствие председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев обяви, че в парламента има консенсус да бъде приета поправката. Нулевата ставка по ДДС за хляба трябваше да изтече в края на месец юни. Тя обаче мина чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта и в крайна сметка ще продължи от 1 юли до края на годината. 

Заложен е и предвиденият таван на надценката от 15%, която търговците ще могат да слагат на хлебните изделия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кабинетът обеща още средства на университетите, синдикатите и ректорите се разединиха
Дата: 17/05, 20:08

Министър Цоков: Сезирахме ДАНС и полицията за теч на отговори от матурата по български език
Дата: 17/05, 19:53

Оперна прима си повиши пенсията в „Стани богат“
Дата: 17/05, 19:51

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 19:50

Емблематични имена в българския спорт са в новия състав на Обществения съвет по спорт към кмета на Варна
Дата: 17/05, 19:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия