Бивш военен министър: Риск за националната сигурност има, но отбраната ни е гарантирана


Дата: 30/04, 21:31

Снимка Булфото

Бивш военен министър обяви, че отбраната ни е гарантирана.

"Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. И с възможностите, с които разполага нашата армия, и най-вече с членството ни в НАТО, и с плановете за отбрана, които вече включват и нашата територия". Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "Денят ON AIR".

Според него, за да бъдем подготвени относно киберсигурността, трябва да имаме ясна стратегия, която е отговорност на правителството. По думите му един от основните фактори за киберсигурността е Министерството на електронното управление, а там има редица проблеми, които създават усещане за несигурност.

"Виждаме, че имаше напрежение между премиера и ръководители на отделни служби. Има недостатъчно качествена информация в сферата на сигурността. Има проблем в координацията, в информационния обмен и в комуникацията между премиера и службите. Премиерът не може да бъде оставен сам да се справя с различни служби. Крайно време е да има директор на националното разузнаване. Всички скандали, които се базират на изтекла информация, фалшиви новини - всичко това е въпрос на сигурност в нашето информационно пространство, това създава вътрешна несигурност в гражданите", заяви Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат, пише novini.bg.

"Тогава ще има критичен момент - какъв ще бъде руският отговор. Можем да посрещнем такъв тип рискове единствено с НАТО и съюзниците ни", подчерта Шаламанов.

Според него отговорността на политиката е да предвижда и да намалява риска в защита на гражданите и да търси подкрепа.

"Ние живеем в рисково общество. Рискът не е само от война. Това означава нов тип политика. Тази политика очаква участие на граждани и експерти, но и отговорност на политиците", уточни Шаламанов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хороскоп за сряда 22 май: Да си купи череши зодия
Дата: 21/05, 19:30

Кирил Петков: Нямам идея защо е преасфалтирано край Аксаково след трагедията
Дата: 21/05, 19:201 Коментар

Адмирал Емил Ефтимов към мисионерите ни в Косово: Вие сте лицето на българския войник
Дата: 21/05, 19:091 Коментар

Отиде си бивш български национал по волейбол и журналист
Дата: 21/05, 19:05

Прогнозират ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от еврозоната
Дата: 21/05, 18:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия