Фон дер Лайен склони за промяна в субсидиите


Дата: 22/05, 00:46

кадър: БНТ

Урсула фон дер Лайен предлага реформите на националните икономики да бъдат условие за достъп до субсидии от Европейския съюз като възможен начин за подобряване на вялата конкурентоспособност на блока спрямо съперниците му в световен мащаб, пише Financial Times.

Председателката на Европейската комисия, която се бори за втори петгодишен мандат, коментира пред изданието, че „вижда предимства“ от налагането на условия върху кохезионни фондове на стойност стотици милиарди евро и върху щедрата Обща селскостопанска политика на ЕС.

Възможната промяна ще бъде драстичен преход в начина, по който ЕС разпределя средствата по двата си най-големи източника за финансиране и може в крайна сметка да освободи пространство за допълнителни разходи за отбрана и ръст на промишлеността в условията на война на Русия в Украйна и увеличаването на субсидиите в Китай и САЩ.

Фон дер Лайен каза, че успешен прецедент е била програмата NextGenerationEU на блока – програма за отпускане на заеми на стойност 800 млрд. евро, която целеше да даде силен старт на националните икономики след пандемията от Covid-19. Националните правителства имат достъп до средствата по нея само ако осъществят икономически реформи.

„Комбинацията от реформи и инвестиции доведе до растеж. И сега виждаме това в успешното икономическо развитие, което имаме в Италия, Гърция и Португалия“, каза Фон дер Лайен, предава Нова тв.

Ограничаване на разходите и повече икономически условия са чести искания от заможните страни, включително родината на Фон дер Лайен Германия, както и от Нидерландия и скандинавските държави.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кой е Мушамата със синьото БМВ върху трамвайната линия
Дата: 03/06, 15:08

Да четат всички с "Андроид" и "Уатсап" на телефоните: Появиха се нови функции
Дата: 03/06, 15:05

На магистрала "Тракия" е станало меле с много коли и камион
Дата: 03/06, 14:55

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 14:50

Пияна, дрогирана и без книжка катастрофира край Велинград
Дата: 03/06, 14:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия