На 30 години стават баби жените в този български град


Дата: 01/05, 08:12

Редактор: Недко Петров

Стопкадри Нова Тв

Тревожни данни показват, че в Сливен и региона жените раждат още на 13 години, а на 30 вече стават баби.

Там са и най-много новородени на глава от населението, но неприятното е, че бебета се раждат буквално от деца.

Лекарят от детското отделение в сливенската болница Росица Райнова разкрива, че в момента в отделението имат 12 родилки, от които седем непълнолетни майки.

Някои от тях са с под две деца, като примерно майка на 17 години, която в момента лежи с бебенцето си, но има и детенце на четири години, каза „Здравей, България“ Райнова.

Тя призна, че това, което ги притеснява е, че деца раждат деца, след като средната възраст на първо раждане в област Сливен е 22 години.

Коефициентът на плодовитост в Сливен е най-високият за страната - 2,49 , а броя на извънбрачните деца е близо 50 процента от всички деца, родени в област Сливен.

Това се дължи до голяма степен на тези непълнолетни и малолетни майки, които не сключват граждански бракове и живеят като самотни майки, и докато станат баби общо взето са на социално подпомагане, добави Райнова.

Тези момичета са отпаднали рано от образователната система и за тях е нормалното на 13 години да станат майки, а на 30 вече са и баби. Казват, че е традиция при тях, но не може да бъде обаче традиция деца да раждат деца. Къде са ромските организации, къде е държавата, къде е „Закрила на детето“, те трябва да полагат усилия, каза още по Нова Тв д-р Найнова.

При такова ранно раждане детският организъм не е зрял, голям е процентът на недоносените дечица. Липсва също родителски капацитет, тъй като те нямат житейски опит, нито психологически са подготвени да бъдат майки, заяви Райнова.

Последва и прелюбопитен коментар на Виктор Николаев от студиото.

Ясна е картината, но не е ясно какво се прави, за да се стимулира раждаемостта и в останалите райони, и то при семейства, при които имаме двама родители, работещи, с образование, с друг тип семейни навици, друг тип традиция. Какви хора излизат и на пазара на труда, и какви хора излизат от другата страна откъм разходната част, разчитащи на социални помощи, също е тема, свързана с днешния ден на труда и пазара на труда, каза водещият.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 22/05, 00:50

Фон дер Лайен склони за промяна в субсидиите
Дата: 22/05, 00:46

Националната библиотека се нуждае от втора сграда
Дата: 22/05, 00:28

22 май 1813 г. - Роден е Рихард Вагнер
Дата: 22/05, 00:06

Казвам се Борислав Гуцанов и за мен Варна е целият ми живот
Дата: 21/05, 23:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия