До 300 % достигна инфлацията в Аржентина


Дата: 14/05, 20:30

Снимка Pixabay

Цените в Аржентина продължават да се покачват въпреки положителните знаци, като нивото на годишната инфлация в закъсалата южноамериканска страна се доближава до 300 на сто. Това се посочва в последните данни на правителството, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.
 
Собствениците на магазини и потребители обявиха, че макар и месечните показатели на инфлацията да се забавили след пика от над 25 на сто през декември, това все още не се усеща напълно. Очаква се равнището на инфлацията отново да се завърне под едноцифрено число през април за първи път от шест месеца, информира Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Без значение колко се понижава нивото на инфлацията, както твърдят всички, но това все още няма реално отражение, има стоки, които трябваше да поевтинеят, но все още не са", каза Сандра Болух, продавач на плодове и зеленчуци в Буенос Айрес. 

Тя каза, че магазинът ѝ е трябвало да повиши заплатите на служителите, тъй като наемите им са нараснали, докато разходите за найлоновите торбички например са се увеличили, което се е отразило на цените на морковите и ябълките. 

Правителството на либертарианеца Хавиер Милей, който наследи голяма икономическа криза, пропагандира успеха си в намаляването на месечната инфлация, откакто пое властта на 10 декември и обезцени рязко местното песо. 

Милей прибегна към строги мерки за съкращаване на разходите и се опитва да снабди с ликвидност пазарите, което се харесва на инвеститорите. 

Икономическото лекарство удари също заплатите и икономическата активност, въпреки че според Еухенио Мари, главен икономист в консултантската компания "Свобода и напредък" нещата ще се подобрят.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



IT Helpdesk от А1 предлага експертно IT обслужване на бизнеса в отговор на технологичните предизвикателства
Дата: 09/06, 05:00

Слънчево в неделя
Дата: 09/06, 04:00

На 9 юни рожден ден има Калин Врачански
Дата: 09/06, 03:00

Геомагнитна буря премина над Земята
Дата: 09/06, 02:00

Над 300 деца са приети в болница след препиване и прием на наркотици
Дата: 09/06, 01:331 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия