НИМХ пресметна: Пороят във Варна се изчислява на 37 л/кв. м


Дата: 13/09, 10:08

снимка Булфото

Големият порой във Варна, който падна на 10 срещу 11 септември, се изчислява от специалистите в порядъка на 37 литра на квадратен метър. Поради тази причина се въвежда в изпълнение Плана за защита при бедствия, като целта е ефективно и бързо отстраняване на нанесените щети по инфраструктурата основно в район "Приморски“ и качествено възстановяване, става ясно от заседанието на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Количеството дъжд обаче е далеч от нормата и няма да реши проблема със засушаването, предизвикано от жежките юли и август. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, Хидроложка информация и прогнози, средни месечни стойности на валежа [mm] за периода 1993-2008 за месец септември, във Варна са 71.

От НИМХ, филиал Варна, става ясно, че валежите в района на Варна са едни от най-слабите в страната. Най-много вали през юни и ноември (по около 50 l/m2), а най-сухо е през август - септември, когато валежите са не-повече от 30-32 l/m2 месечно.

Най голямо количество валеж е регистрирано на 20 август 1951 г. В този ден над Варна се е излял незапомнен дотогава проливен дъжд, придружен от гръмотевична буря, който е продължил над 9 часа, почти без прекъсване. Валежът бил на няколко вълни, като на моменти за минута се извалявали по 3 l/m2. Дъждът продължил и на 22-ри, като за тези два дни в метеорологичната станция във Варна било измерено количество 292 l/m2.

От Националния институт по хидрология и метеорология, клон Варна предупредиха, че според прогнозата следващите по-силни дъждове ще са в периода вторник-четвъртък следващата седмица, предаде varna24.bg.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 04:20

Топло, но ветровито в сряда
Дата: 18/09, 04:00

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 03:10

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 18/09, 03:00

На 18 септември рожден ден има Димитър Рачков
Дата: 18/09, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия