Ново изискване: Сменяме бързо сами батериите на телефоните


Дата: 23/10, 12:51

Пиксабей

Батериите на телефоните лесно да бъдат сменяни, иска Европейската комисия.

Батериите на мобилните телефони и таблетите лесно да бъдат сменяни, изисква Европейската комисия. В регламента за оценка на икономическите дейности е записано, че съществен принос за прехода към кръгова икономика имат продукти с преносима батерия, ако е осигурена възможност за лесно сваляне и смяна на батериите от крайния потребител по всяко време през експлоатационния срок на продукта, без да е необходимо за разглобяването да се използват специализирани инструменти (освен ако инструментите не са предоставени безплатно с продукта), фирмени инструменти или топлинна енергия, предаде Труд.

До приемането на регламента се стигна след като при изчерпване живота на батерията на потребителитe ce налагаше да сменят мобилния си телефон, вместо да купят нова батерия. Регламентът вече е действащ, но препоръките на Европейската комисия за лесна смяна на батериите не са задължителни за производителите на мобилни телефони и таблети. На тяхната съвест е оставено дали дейността им води до ненужно замърсяване на околната среда.

В регламента специално е посочено, че при правилна смяна на батерията не трябва да се влошава функционирането на продукта. Въпреки това обаче, има много случаи, при които в сервизи за мобилни телефони обясняват, че ако сменят батерията качеството на новата няма да е като на оригиналната батерия в телефона. А самата смяна на батерията трудно може да бъде извършена от самия потребител, а това най- често става в сервиз.

Функцията и експлоатационният срок на продукта не трябва да се намаляват чрез актуализациите на софтуера или ако липсват актуализации, пише още в регламента. Тоест производителите не би трябвало софтуерно да влошават работата на мобилните телефони след определен брой години на употреба.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бутнали за нов мол сграда копие на кораба "Радецки" в НРБ
Дата: 23/10, 15:20

Косьо Стойчев: Населението се топи и няма кой да работи, има два варианта това да се промени, ето какви са те
Дата: 23/10, 15:17

Над 2000 протестни подписа срещу новото разписание на БДЖ
Дата: 23/10, 15:15

България изпревари всички в ЕС по ръст на новото строителство
Дата: 23/10, 15:14

Жилищното кредитиране в България с рекорден ръст
Дата: 23/10, 15:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия