Макрон на важно посещение в Германия


Дата: 27/04, 22:15

снимка Булфото

Френският президент Еманюел Макрон следващия месец ще посети Германия, като срещите му с канцлера Олаф Шолц ще продължат по-дълго от първоначално планираното, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени източници.

Това е знак за амбицията на двамата лидери да засилят единството в Евросъюза, коментира агенцията, цитирана от БТА. 

Първоначално Макрон заяви, че държавната му визита ще продължи от 26 до 28 май и че през юни може да последва още едно посещение в Германия, каза един от източниците на Ройтерс. Това може да се тълкува като сигнал, че отношенията между Париж и Берлин остават силни въпреки съобщенията за дълбоко несъгласие между двамата лидери.

Макрон и Шолц демонстрират подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия, но възгледите им за начините да се помогне на страната се различават и Германия е по- предпазлива по отношение на оръжейните доставки и изпращането на войски, отбелязва британската агенция. 

Миналата седмица Макрон и Шолц заявиха на срещата на върха на ЕС, че и двамата искат да въведат съюз на капиталовите пазари в ЕС и да намалят бюрокрацията на единния пазар. Източниците на Ройтерс заявиха, че в края на следващия месец се планира нова френско-германска среща на равнище министри в двореца Мезеберг, северно от Берлин, и поради това Макрон ще остане по-дълго в Германия от първоначално планираното.  

Френският президент е подложен на вътрешнополитически натиск, понеже не разполага с мнозинство в парламента, а според социологически проучвания евроскептичните партии от крайната десница и крайната левица могат да имат силно представяне на изборите за европарламент в началото на юни. Това мотивира както Макрон, така и Шолц да подчертаят своя ясен проевропейски курс. 

Френският държавен глава ще бъде приет от германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и ще произнесе реч за Европа в Дрезден. На 28 май той ще получи наградата за мир на град Мюнстер. 

Макрон планираше да направи държавната си визита през юли миналата година, но трябваше да я отмени малко преди заминаването си заради безредиците, които избухнаха в някои френски градове. 

В момента се обмисля и среща в рамките на т.нар. Ваймарски триъгълник, в който влизат Франция, Германия и Полша. Идеята е форумът се състои през юни и да съвпадне с футболния мач от Европейското първенство между Франция и Полша, който ще се играе в Дортмунд на 25 юни, заявиха източниците.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



10 май: Професионален празник на химика
Дата: 10/05, 00:20

Грандиозна премиера ще направи големият ГЕОРГИ ХРИСТОВ на новия си албум ”ПЕЙ СЪРЦЕ” във Варна
Дата: 10/05, 00:00

Трети ден протести срещу новите правила за паркиране в центъра на София
Дата: 09/05, 23:55

Над 100 са вече загиналите при тежките наводнения в Южна Бразилия
Дата: 09/05, 23:35

Валерия напусна "Ергена", ясни са финалистките
Дата: 09/05, 23:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия