Отново избори за Сливенски митрополит днес


Дата: 19/05, 07:55

снимка: Булфото

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей, допълва БНР. 

Изборният ден ще започне с литургия в храма „Св. Димитър“ в Сливен. Около 11.30 се очаква избирателите да влязат в сградата на Сливенска митрополия, където ще се проведе повторния избор. В списъка са включени следните достоизбираеми епископи - Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак. 

До днешните избори се стигна след като февруарските бяха касирани от Светия синод, след две подадени жалби за сговор между избирателите, въпреки, че на два тура бяха избрани епископ Иеротей с 27 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Последва разделение между свещениците в епархията на поддържащи решението на Светия синод и на тези, които избраха кандидатурата на епископ Йеротей. Скандалът  завърши с осемдневната гладна стачка на сливенския отец Иван и взаимни обвинения, че всичко се прави в интерес на управлението на имотите на епархията по черноморието и предстоящия избор за патриарх.

Ако днес бъдат избрани двама от шестимата кандидати, то следващата неделя Светия синод ще трябва да избере Сливенски владика на мястото на починалия в началото на годината дядо Йоаникий.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Милионер ли? Лъсна истината за бизнеса на Алек Ергена
Дата: 02/06, 13:24

Кои основни хранителни стоки поевтиняват и поскъпват
Дата: 02/06, 13:20

Масово правите голяма грешка с детското столче в колата
Дата: 02/06, 13:20

Български държавен завод пуска в производство дрон за 2000 лева, който ще унищожава танкове по 15 милиона евро
Дата: 02/06, 13:11

Смразяваща вест за Гари Каспаров
Дата: 02/06, 13:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия