В Румъния отстраниха от изборите сенаторка, която поиска Балчик и Добрич да се вземат обратно от България


Дата: 17/10, 11:22

Кадър Ютуб

Конституционният съд на Румъния е обвиняван в недемократична намеса в изборите, след като отстрани от предстоящия президентски вот антисемитския, проруски и крайнодесен кандидат Диана Шошоака. Тя би застрашила позицията на страната в Европейския съюз и НАТО, гласи аргументацията на съда.

Името ѝ нашумя в България, след като през 2023 г., тогава като член на горната камара на румънския парламент, тя призова за връщане на Южна Добруджа на 

48-годишната Шошоака е лидер на ултранационалистическата партия S.O.S Romania. През юни тя беше избрана за член на Европейския парламент, а по-рано през октомври ѝ беше забранено да се кандидатира на президентските избори в два тура на 24 ноември и 8 декември 2024 г., предаде Актулно

В публичното си решение Конституционният съд стига до заключението, че Шошоака, въз основа на публичните ѝ изказвания и наличните ѝ позиции, няма да може като президент да спазва Конституцията на страната и да защитава демокрацията, като същевременно заплашва членството на Румъния в НАТО и ЕС. Съдът заявява, че наблюдава „насърчаване на постоянен антидемократичен и антисемитски дискурс от страна на г-жа Диана Йованович-Шошоака“, както и „системно, упорито и дълготрайно поведение, насочено към подкопаване на конституционните основи на румънската държава и нейните гаранции, а именно членството на Румъния в евроатлантическите структури“.

Диана Шошоака призовава ЕС да спре да предоставя оръжия на Украйна в съпротивата ѝ срещу пълномащабната инвазия на руския диктатор Владимир Путин. Дори е казвала публично, че Румъния трябва да анексира някои украински територии.

По време на интервю за Politico миналата седмица тя се нахвърли върху Израел, САЩ и тайните служби на двете страни, които според нея са „повлияли на решението на съда“, макар че не представи никакви доказателства за твърденията си. Тя обвинява ЕС, евреите, американците и французите, че са заговорничили срещу нея. Обвинява и самия съд.

„Правителството на Съединените щати подкрепя независимостта на румънските съдилища и не влияе върху решенията“, заяви пред брюкселската медия говорителят на посолството на САЩ в Букурещ. От Израел не са коментирали.

Безпрецедентното решение на Конституционния съд на Румъния предизвика критики от страна на съперниците на Шошоака от целия политически спектър - една от тези фигури дори посочи как тази намеса копира случващото се в Русия.

Според Александра Янку, професор от факултета по политически науки в Букурещкия университет, това е първият случай, в който съдът изхвърля кандидат от президентската надпревара въз основа на негови публични изявления. „Това е озадачаващо, защото и преди сме имали кандидати, които невинаги са били в съответствие с демократичните ценности, но този въпрос не е бил повдиган преди“, казва тя пред Politico. „За първи път съдът разглежда ценностите и принципите на Конституцията и вижда дали кандидатът ги обосновава“.

Социалистическият министър-председател и настоящ кандидат за президент Марчел Чолаку и евродепутатът Ойген Томац от либералната група „Обнови Европа“ също се изказаха критично за решението въпреки яростните несъгласия с Шошоака по отношение на политиката. "Диана Шошоака олицетворява всичко, което е зло в румънската политика“, заяви Томац. „Този вид безразсъдни политици обаче не трябва да бъдат спирани с методи в стил "Путин". Решението на Конституционния съд е съмнително и трудноразбираемо. Шошоака трябва да бъде отстранена от избирателите на изборите или санкционирана от тези, които защитават достойнството и правата на гражданите чрез демократични процеси".


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект на КОМФОРТ ООД – К-GARDEN в м-ст Ален мак
Дата: 17/10, 13:30

На 21 октомври започва основният ремонт на пътя от „Аспарухово“ за „Галата“ във Варна
Дата: 17/10, 13:29

Обявиха победителите в "Кмет на годината", Варна не е сред тях
Дата: 17/10, 13:23

Зреител прокле сценаристите на „Игри на волята": Дано децата ви станат като Кралев!
Дата: 17/10, 13:23

Арестуваха двама гастрольори за кражби на Златните
Дата: 17/10, 13:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия