Отиде си легендарен пилот


Дата: 05/05, 14:29

Пиксабей

Легендарният пилот Дик Рутан, извършил първия околосветски полет без кацане, е починал на 85-годишна възраст след тежка белодробна инфекция, предава The Independent, цитира БТВ.

Бърт Рутан настръхва, виждайки как самолетът, който е проектирал, е толкова препълнен с гориво, че крилете му се докосват до пистата, докато излита.

Веднага хваща радиостанцията, за да предупреди пилота – по-големия си брат Дик Рутан. Дик така и не чува предупреждението.

За сметка на това влиза в историята - през 1986 година заедно с втория пилот Джина Йегър извършва първия в историята на авиацията околосветски полет без кацане и без презареждане. Полетът продължава 9 дни и три минути.

Самолетът му „Вояджър излита от базата на военновъздушните сили Едуардс в Калифорния малко след 8 часа сутринта на 14 декември 1986 г. Девет дни по-късно Дик и Джина Йегър кацат обратно, а тримата, заедно с Бърт Рутан, са наградени за постижението си от президента Роналд Рейгън.

Дик Рутан е роден в Лома Линда, Калифорния. Той се присъединява към военновъздушните сили на САЩ като тийнейджър и участва в повече от 300 бойни мисии по време на войната във Виетнам. Част е от елитни пилоти, поразяващи противовъздушни позиции.

Дик оцелява, след като се налага да катапултира два пъти от самолети. Веднъж, когато неговият F-100 Super Sabre е поразен от вражески огън над Виетнам, и втори път, когато е базиран в Англия и същият тип самолет има механична повреда.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Фратрия разгроми Рилци и доближи Втора лига
Дата: 18/05, 20:22

Заподозреният за тежкото убийство в Новачене остава в ареста
Дата: 18/05, 20:10

Хванаха мъж, издирван с червена бюлетина от Интерпол
Дата: 18/05, 19:55

Шофьор избяга след гонка с полицията в Русе
Дата: 18/05, 19:40

Румен Радев разговаря с президента на Косово
Дата: 18/05, 19:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия