Удрят БТВ, посочи експерт


Дата: 05/05, 14:40

Кадър БТВ

Експертът и консултант по телекомуникации и медии Ясен Гуев коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" приетите скоростно промени в Закона за хазарта, с които депутатите забраниха рекламата в медии, и как те ще се отразят на медиите, включително и на собствеността, особено на двете големи телевизионни групи - Би Ти Ви и "Нова тв", в които тези реклами имаха сериозен дял.

Веселин Дремджиев: Какво означава забраната за Би Ти Ви и "Нова тв" от две гледни точки: първо, по отношение на собствеността, и второ: за последствията за редакциите като състав, програмна и редакционна политика?

Гуев: Ще тръгна от парите. Би Ти Ви и "Нова тв" са доста различни като две медийни групи и без да влизам в детайли, само ще ви кажа какви са приходите и печалбите за 2022 г., която е последната в регистрите. При Би Ти Ви приходи - над 157 млн. лева, печалба след данъци - 24 млн. лева. "Нова телевизия: приходи - 313 млн. лева, печалба над 101 млн. лева.

Как да изчислим колко е рекламата в телевизиите, тъй като има отстъпки, които понякога достигат до 30-40%, понякога повече? Но това, което публично излиза за суми от 150, 160, 170 милиона лева на година, най-вероятно трябва да се намали значително и вероятно няма как да знаем.

Но говорим за около 100 милиона, които се делят по някакъв начин между Би Ти Ви и "Нова тв", като по данни на агенциите, които следят рекламите, повечето реклами всъщност са в Би Ти Ви. Връщам ви към печалбата от 20 милиона лева на Би Ти Ви.

Дремджиев: Повечето реклами са в Би Ти Ви, отколкото в "Нова тв", така ли?

Гуев: Да. Това означава, че при 20 млн. лева печалба през 2022 г., колкото и да е пораснала миналата година, те са на червено с този удар, който им се нанася. "Нова тв" не са на червено и те могат да преглътнат това, но за да си представят хората как това се отразява вътре в корпорациите:

Това е намаляване на приходи, които са планирани, и то става преди средата на годината. Резултатите се планират за цяла година и разходи, и приходи и това значи, че на шефовете в България им изчезват бонусите. Те се обаждат на шефовете на борда, които са в чужбина, които им отговарят: Дотук. Не можем. Те се обаждат на собствениците, които виждат, че това, което са обещали на инвеститорите, го няма като възвръщаемост и трябва да се режат разходи.

Рязането на разходи в телевизиите не е съвсем лесно и не става много бързо, защото има неща, които са обещани. И неслучайно в писмото до парламента от "Нова тв" напомнят, че са платили пари за правата за европейското по футбол, че излъчват Формула 1, която струва определени пари, и т. н.

Тоест това, което се постига, извън добрия резултат за това да няма реклама на хазарта, е да се даде втори, трети, четвърти, пети знак на собствениците на Би Ти Ви, че трябва да продават телевизията, защото те (сега) не го правят и смятат да останат.

Но сега вече, след като разбраха, че освен че не ги харесват, им вземат и парите и са на загуба, ще видим какво се случва.

В "Нова телевизия" историята е малко по дълга, защото в момента те са част от една група, която притежава и БТК-България - това е "Виваком" в България. В голямото дружество основният акционер, който е английски фонд, в момента е в процес на продажба. Компанията обаче се управлява от известния Драган Шолак, сръбски бизнесмен, който не знае какво да прави - дали да продава и той, това е по публикации в сръбската преса. Зависи от новия (бъдещия) собственик дали ще се разбере с него, дали има смисъл или няма...Така че ако той реши - може също да продаде.

Отделно обяснявам проблема с "Юнайтед Груп", на която голяма част от бизнеса е в Гърция, друга голяма част е в България и на трето място е в Сърбия. Политическият риск в Сърбия е огромен. Никой нормален инвеститор - за България и Гърция ще каже Окей, те са в Европейския съюз, ще се оправим някак, но политическият риск в Сърбия, където Шолак е в открита война с Вучич (президента Александър Вучич - бел. ред.) и Бърнабич (бившият премиер Ана Бърнабич, която сега е председател на парламента - бел.ред.), е абсолютно неуправляем.

Дремджиев: Това означава, че "Юнайтед груп" може да се продава на парче?

Гуев: Имаше статия в гръцкия вестник "Емпорики", че се говори за отделна продажба на гръцкия бизнес. Това е нещо възможно.

Дремджиев: Тоест и Би Ти Ви и "Нова тв" в момента са на тезгяха и се продават и им пада цената?

 

Гуев: Представете си, че сте човек, който държи бизнес с печалба, в случая с Би Ти Ви за двайсет и няколко милиона и изведнъж вие излизате на загуба. И за да оцелеете, за да запазите тази печалба, вие трябва да "режете живо месо", което значи махане на програми, на риалита, на скъпи сериали, които сте искали да купувате.

 

А може да се окаже, че и част от служителите трябва да си отидат, въпреки че, честно казано, те са минимална част. Доколкото видях, в Би Ти Ви заплатите и всичко са някъде 28 милиона лева, малко е трудно, но не е невъзможно да махнеш хора, но това няма да ти реши проблема.

Дремджиев: Тогава кой би искал да купи Би Ти Ви и "Нова тв" в България?

Гуев: Те стават все по-евтини. От България биха ги купили хора, които имат връзка с политическия интерес.

Например, както собственици на телевизии са били Спас Русев и братя Домусчиеви, някакви такъв тип собственици могат да се появят. Чужди собственици ще бъде доста изненадващо, ако се появят. В случая с "Нова тв" и цялата група не е невъзможно, но там е голям въпрос дали ще ги купи фонд. Ако ги купи фонд, тогава може би всичко ще остане така.

 

А ако бъде телеком оператор, той най-вероятно ще каже "Аз искам телеком активите, но не искам медиите". И медиите като обем не са кой знае какво. Колкото и да е обидно за България, ние сме средна европейска страна и приходите в медийния бизнес не са интересни... Те просто не са на ниво, на което в Европа си заслужава да се занимаваш...

 

Дремджиев: Какво ще стане с редакционната политика на двете телевизии, особено ако влезе български собственик?

 

Гуев: Ако влезе български собственик, няма нищо да се промени, защото и в момента нещата са окей за политическата класа...



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Рекордно количество контрабандни цигари задържаха на ГКПП "Кулата"
Дата: 18/05, 16:20

Не прибирайте чадърите, дъждовете не са си отишли
Дата: 18/05, 16:10

Румен Радев: Спортът и активният начин на живот са най-важни в борбата със затлъстяването
Дата: 18/05, 16:00

Сигнал за полицейско насилие при акцията срещу контрабандата на горива в Бургас
Дата: 18/05, 15:52

Световноизвестен музикант си търси къща във Варна, вдигна наздравица с бира и възкликна: "България, обичам те"
Дата: 18/05, 15:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия