Фондация "Даная" съди Министерски съвет


Дата: 01/05, 11:45

снимка Булфото

Фондация „Даная“ възнамерява да съди Министерски съвет заради решението му да одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София. Това съобщиха от фондацията. 

В решението на служебния кабинет от вчера се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст. Инвеститорът „Търговска лига - Глобален аптечен център“ има готовност да изгради новото лечебно заведение за 48 месеца. Най-оптимистичният срок за бъдещата детска болница е четири години, каза през януари тази година Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи, смятат от фондация „Даная“. Те припомнят, че преди няколко месеца по искане на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка е изготвен Анализ на нуждите от детска болница, който посочва, че в България липсва финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в София. Според фондацията решението на служебния кабинет за частна болница на практика ще саботира и мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве. 

„През 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница „Мама и аз“ с основния аргумент: изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“.

„Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект“, посочи в позиция вчера Общественият съвет за създаване на Национална детска болница. Съветът също цитира изготвения по искане на здравното министерство анализ, в който се посочва, че само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са критично малко и в напреднала възраст. 

В бъдещата частна болница „Мама и Аз“ се предвиждат само 40 легла за деца, обясниха в позиция вчера от Министерството на здравеопазването. Финансирането за държавната детска болница е осигурено, за персонала не мога да кажа, обяви вчера служебният премиер Димитър Главчев. По думите му няма колизия между двете болници - едната е и за деца, и за възрастни, а другата е само за деца, предаде БТА. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Дата: 21/05, 20:30

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 21/05, 20:30

Варненец шофира бус без книжка
Дата: 21/05, 20:29

Асфалтът до Аксаково прикри важен детайл за колата на НСО с Кирил Петков, посочи експерт
Дата: 21/05, 20:242 Коментара

Капитал: Служебното правителство преговаря с банка от САЩ за новите реактори за 20 милиарда долара в АЕЦ "Козлодуй"
Дата: 21/05, 20:161 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия