Огнеборците се борят с бушуващите на територията на страната пожари


Дата: 19/07, 07:44

Снимка Булфото, архив

Вече няколко дни България се намира в безмилостния капан на огъня. В някои градове на страната пламнаха нови огнища, в други - хората се справят с последиците от пожарите.

Пожарникари, доброволци, жандармеристи и военнослужещи продължат усилията за овладяване на огнената стихия. Пожарът разярил се в ямболското село Воден се насочи към село Крайново, извършена е евакуация на хора, пише cross.bg.

Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалждиев на място се запозна с обстановката по предприетите действия за ограничаване на огъня и разговаря с местното население. Към момента няма данни за пострадали. На терен са пожарни автомобили, булдозери, хеликоптер и както и допълнително поисканата подкрепа от 120 военни.

Пожарите между Харманли и Любимец, както и в пловдивското село Отец Паисиево са овладени. Благодарение на намесата на пожарникарите е спасена от пламъците вилната зона край Харманли. На двама пожарникари, пострадали по време на работа, е оказана медицински помощ и продължават своите действия.

Към 20.30 часа служителите на ГДПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 95 произшествия с 981 пожарникари и 332 пожарни автомобила..

Голям пожар се разрази този следобед на метри от бензиностанция в Харманли. Наложи се да се включи и хеликоптер в гасенето на огъня.

Началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) Митко Чакалов съобщи, че двама огнеборци са пострадали леко при гасене на пожара.

По думите на местни хора в пламъците са изгорели живи 200 овце във ферма в зоната край Харманли.

На терен работят над 10 екипа пожарникари с техника, пристигат и още от различни части на страната. В гасенето на пламъците се включиха доброволци със селскостопанска техника и водоноски.

Временно беше ограничено движението и в двете посоки по пътя между Харманли и Любимец заради пожар в района и силно задимяване.

Огънят в Харманлийско се разпалва след по-малко от денонощие от овладяването на големите пожари в Сакар в района на Свиленградска община, при които стотици хиляди декари земеделски площи и гори изгоряха, опожарени са къщи и селскостопански постройки има и двама пострадали.

Междувременно самоотвержени младежи от село Воден се впускат да помагат на съселяните си в огнения ад, пленил ямболското село от два дни. Външен басейн в една от вилите във Воден бе използван като спасителен план за потушаване на огъня. Собственикът на имота, уважаван лекар от селото, е дал разрешението местните да влязат в двора, да вземат бензиновата помпа, пожарогасители, кофи и да изпомпят водата от басейна, за да гасят пламъците.

Министър-председателят Димитър Главчев посети село Воден. След като по-рано днес беше в село Отец Паисиево, премиерът отиде и до другата област, която е сериозно засегната от пожарите.

Има готовност обитателите на дома за възрастни хора в боляровското село Воден отново да бъдат евакуирани. Причината е, че от западната страна на селото отново се е разгорял огън. Общо 19 са хората в дома в момента като четирима от тях са пристигнали от близкото село Крайново, където също гори пожар.

При необходимост хората ще бъдат отведени в дом в село Малко Шарково, където бяха евакуирани и вчера. Там ще им бъдат осигурени храна и лекарства.

Най-малко 35 са къщите, които изгоряха във Воден. Друга критична точка в страната е пловдивското село Отец Паисиево, където по-рано беше служебният премиер, заедно с министрите на вътрешните работи и на социалните дейности.

Там стана ясно, че пострадалите при пожарите в страната ще получат по 1578 лв. първоначална помощ. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция "Социално подпомагане".

Отделно от това пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред общината за помощ от 2500 лв. по фонд "Социална закрила".

Огромен пожар имаше и над софийския квартал "Горубляне". Отдалеч се виждаше, че инцидентът е възникнал в района на улица "Абагар", където се намират много складове.

По-рано през деня пожар избухна и в село Димитриево, като стана ясно, че той е предизвикан умишлено. С огъня се бориха шест екипа на пожарната.

По късно извършителят - 42-годишен мъж, беше задържан. Нямаше пострадали.

Два пожара се бяха възпламенили и във варненското село Константиново. Пожарът е обхванал и малка част от лозя в близост. От МВР обясниха, че няма опасност за селото, населението и къщите. Стана ясно, че са се запалили сухи треви в селото, изгоряла е и нива с балирано жито.

Една от сградите на птицеферма в населеното място е изгоряла напълно, заедно с пилетата в нея.

Служители на ОДМВР - Пловдив дариха кръв за 19-годишното момче, което получи сериозни изгаряния като доброволец в борбата с огнената стихия в Сакар планина. Пострадалият е настанен с множество изгаряния в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив, от където уверяват, че състоянието му вече е стабилизирано.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ВиК - Варна: Има замърсяване на питейната вода в някои райони заради проливните дъждове
Дата: 02/09, 15:57

Пеевски скочи на Радев за назначението на Къдринка Къдринова в СЕМ
Дата: 02/09, 15:551 Коментар

Варненски съдия отива в Страсбург
Дата: 02/09, 15:511 Коментар

Отиде си емблематичен български журналист, описал целия преход
Дата: 02/09, 15:50

Пътничка в тапата на магистрала "Тракия": Такова нещо в Западна Европа не съм виждала
Дата: 02/09, 15:462 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия