Бизнесмен: Безработните в сивата икономика ощетяват два пъти държавата


Дата: 30/11, 16:47

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Кадър Нова Тв

Проблемът със сивата икономика е многопластов. Безработните, които работят в сивата икономика, получават и социални помощи, така че държавата, някъде голям процент, се ощетява два пъти заради невнесени данъци и осигуровки. Друг сегмент е тази полусива икномика, защото голяма част от строителство, заведения, индустрия, голяма част от този бизнес, се разбра сега по време на пандемията, когато трябваше да се плащат компенсации и да се подкрепят фирмите. И защо се разбра, казват: ние миналата година такъв оборот имаме, но се оказва, че не са внасяли данъци или са внесли една десета от това, за което говорят. И се оказва как на държавата беше трудно да плаща на тези, които викат по-силно, а не на тези, които са внасяли в хазната. Това каза бизнесменът Красимир Дачев в "Пресечна точка" по Нова Тв в коментар за това, че всеки българин работи нелегално и държавата е ощетена с 10 милиарда лева.

Също и случаи с тези самоосигуряващи се, защото голяма част от свободните професии - консултанти, инженери, архитекти се осигуряват и когато два месеца имаше локдаун, те чуха, че другите хора искат и всички почнаха да искат, но има една простичка система, затова в България много много често се сравняваме с Германия и с Франция. Казваме си: сега като спряхме, там ги компенсират с толкова хиляди евро, а нас ни компенсират с по-малко. Ами как да ги компенсират, като не са внасяли данъци. Има една стара приказка - на количката под паничката, ако си внесъл там, ще ходиш да си вземеш, ако не си внасял, няма. Нито Централната банка има такъв резерв, нито правителството има такива запаси, защото се източва непрекъснато от всичките тези сиви и полусиви икономики и откровено крадене на тези фондове, допълни Красимир Дачев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е най-вече на ПП-ДБ
Дата: 28/03, 12:02

Пак облаци дим във Варна
Дата: 28/03, 11:511 Коментар

Румен Радев започва срещи с потенциалните премиери
Дата: 28/03, 11:50

Какъв е проблемът на Таджикистан с Русия и какво преподават в учебниците на таджиките
Дата: 28/03, 11:46

Полицията ще охранява центровете за бежанци
Дата: 28/03, 11:401 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия