Какъв е проблемът на Таджикистан с Русия и какво преподават в учебниците на таджиките


Дата: 28/03, 11:46

Кадър Ютуб

Таджикистан е най-бедната бивша съветска република и изобщо една от най-бедните страни в Азия с БВП на човек от около едва 1000 долара на човек - 12 пъти по-ниско от това в България.

Таджикистан преживя гражданска война, която се води в периода 1992 – 1997 между посткомунистическото правителство на Емомали Рахмонов и Обединената таджикска опозиция (ОТО), коалиция на регионалистки, либерални и ислямистки групи.

В Таджикистан в учебниците пише, че страната е била дълги години под "имперска руска окупация", което е от причините за бедността и изоставането й.

Руски бази и военни части продължават да пазят южната граница на страната със съседен Афганистан.

След терористичното нападение от 11 септември, американски и френски военни части също са разположени на територията на Таджикистан.

Заради спорни територии по границата страната е в периодични конфликти със съседа си друга бивша съветска република Киргизстан.

За никой в Русия не е тайна, че проблем с мигрантите от Таджикистан съществува.

Руските власти засилват правния натиск срещу мигрантите в Русия след неотдавнашните предложения на руски официални лица за по-строги мерки срещу мигрантските общности в отговор на нападението на 22 март в Крокус Сити Хол.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Според информациите след нападението в Crocus City Hall значително се е увеличил броят на делата, свързани с нарушения на правилата за влизане на чужди граждани в Русия, пише Блиц.

На 27 март се съобщава, че от сутринта на 25 март са регистрирани 784 такива случая в сравнение с 1 106 за цялата предходна седмица. Руски адвокат, който често работи с таджикистански граждани, съобщава, че само на 25 март над 100 души са чакали в Московския районен съд да разгледа делата им и че руските власти са особено насочени към мигрантите от Таджикистан по време на обиските.

Според информациите, представители на таджикската диаспора в Русия очакват руските власти да проведат голяма вълна от депортации след нападението в Крокус Сити Хол. Руски вътрешен източник твърди на 27 март, че неуточнени действащи лица са дали на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Москва "негласна" заповед да "не щадят" мигрантите и служителите на МВР да използват собствената си преценка на място.

Вътрешният източник твърди, че според него руските власти не се готвят да извършват набези в мигрантските общности, но ще прилагат "най-строги мерки" спрямо мигрантите в "спорни ситуации".

На 27 март става ясно, че руската полиция и Росгвардия са извършили обиск в склада Wildberries в Електростал, Московска област, за да проверят документите на работниците мигранти, а руско опозиционно издание съобщава, че руските власти са задържали 21 души по време на обиска.

Няколко руски ултранационалистически военни блогъри се оплакаха, че начинът, по който в рускоезичните училища в Таджикистан се преподава за историческата имперска окупация на Таджикистан от Русия, обезкуражава таджикските мигранти да се интегрират в руското общество, като по същество обвиняват мигрантите за отчуждението, на което ги подлага руското общество.

Избрани руски официални лица неотдавна призоваха за въвеждането на няколко антимигрантски политики, които руските власти едва ли ще въведат, като се има предвид зависимостта на Русия от мигрантите за генериране на работна сила и нуждите от работна ръка.

Възможно е руските власти да продължат практиката на нахлуване в работни места на мигранти и да засилят репресиите по граничните пунктове, за да успокоят временно емоционалните призиви за възмездие след нападението от 22 март, докато Кремъл продължава да разработва убедителна и практична реакция.



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Автомобилен експерт: Със смяната на зимните гуми няма нужда да се бърза
Дата: 27/04, 09:25

32 лева за килограм череши
Дата: 27/04, 09:07

В Израел се водят разговори за прекратяване на огъня
Дата: 27/04, 08:50

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 27/04, 08:50

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 27/04, 08:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия