Веднага пуснете отпуск в тези 3 дни през май и почти няма да работите


Дата: 19/04, 10:17

Пиксабей

Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни

Остават десетина дни до майските празници и съответно до поредицата от почивни дни. През месец май официалните почивни дни и празници са 6 през целия месец, а работните дни - 19. 1 май (сряда) е Ден на труда и е официален почивен ден. 3 май (Разпети петък) и 4 май (Велика събота от Страстната седмица), също се водят официални почивни дни за Великден. На 5 май (неделя) е и самият Великден, когато православното общество отбелязва Възкресение Христово. Тази година обаче ден след Великден на 6 май е Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия, пресметна БНТ.

Има и още два месеца с по 19 работни дни тази година. Това са септември и декември. През септември заради Деня на Съединението и Деня на Независимостта, а през декември - заради коледните празници. Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни.

Тази година Великден съвпада с 6 май - Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май - Ден на труда е официален почивен ден. Така от почивните дни в началото на месец май, само 2 май е работен, а доскоро беше и учебен. Кметовете по райони могат по собствено усмотрение да решават дали въпросният ден да бъде неучебен. Вече голяма част от местните управници съобщиха, че са взели решение , учениците да имат по-дълга ваканция.

И така, ако си вземете 2, 7, 8, 9 и 10 май (само 5 дни отпуск), всъщност ще почивате близо 2 седмици, като ще имате на разположение 2 уикенда. Ако имате възможност, може да си вземете още и 29 април (понеделник) и 30 април (вторник) и ще имате 16 пълни почивни дни.
Така последният ви работен ден ще бъде 26 април и ще се върнете на работа чак на 13 май. И всичко това само със 7 дни отпуск.

Работа в ден, който е обявен за официален празник, се плаща двойно. Двойна заплата би се дължала, когато служителят по график трябва да работи в празничния ден.

Ако обаче не е включен в графика и работодателят го извика на работа, законът изисква да му бъде платена четворна надница. Това е така, тъй като 100% увеличение за извънреден труд се изчислява върху нормалната надница за работа в официален празник, която, както казахме, е удвоената дневна заплата.

Работата по време на официални празнични дни често е съпроводена и с полагане на извънреден труд, за който законът е предвидил увеличено възмездяване. Когато служителят работи над установеното за него работно време в работен ден, работодателят му дължи възнаграждение с 50% увеличение за всеки час извънреден труд.

Ако работата е в почивни дни, то увеличението е със 75%. За извънреден труд в официален празник работодателят трябва да плати увеличение от 100%. Тези две основания (увеличено заплащане за извънреден труд и увеличено заплащане за работа по време на официален празник) са различни и за всяко от тях работникът или служителят следва да бъде удвоено възнаграден.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Адвокат за детската болница: Главчев да се запознава с документите, преди да ги подписва
Дата: 02/05, 11:45

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 02/05, 11:45

Президентът на Хърватия се извини на България за "само българите са по-зле"
Дата: 02/05, 11:361 Коментар

34-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа във Варна
Дата: 02/05, 11:25

Открийте уязвимост в Андроид на телефона си, Гугъл плаща 300 хиляди долара
Дата: 02/05, 11:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия