Шефът на "Модерна": Срещу Омикрон досегашните ваксини ще са неефективни


Дата: 30/11, 17:13

Снимка Pexels

Задава се нова ваксина. Според Стефан Бансел ще има значително намаляване на ефикасността на ваксините. Данните за ефикасността на настоящите ваксини срещу Омикрон ще бъдат на разположение в идните две седмици, пише http://epicenter.bg/.

Съществуващите ваксини срещу COVID-19 ще бъдат по-малко ефикасни срещу варианта Омикрон на коронавируса и ще са нужни няколко месеца, за да се разработи нова ваксина. 

Това заяви шефът на американската фармацевтична компания "Модерна" в интервю за в. "Файненшъл таймс", предадоха световните агенции. 

Изказването му донесе понижение на цените на световните пазари на акции, като очевидно стресна инвеститорите и доведе до разпродаване на акции. 

Според Стефан Бансел ще има значително намаляване на ефикасността на ваксините. Данните за ефикасността на настоящите ваксини срещу Омикрон ще бъдат на разположение в идните две седмици. 

Световната здравна организация смята, че новият вариант на коронавируса представлява много висок риск на световно ниво. Министрите на здравеопазването на Г-7 пък вчера се събраха на спешно заседание заради новия вариант. Редица страни решиха да затворят границите си заради него. 

Стефан Бансел казва, че учените са обезпокоени от Омикрон, защото 32 мутации от неговите 50 се намират в шипчестия протеин, който е ключът за проникване на вируса в организма. Според Бансел настоящите ваксини няма да имат същата степен на ефикасност, която са имали срещу варианта Делта.

"Модерна" вече обяви намерение да разработи бустерна доза, която да е специфична за новия вариант. 

"Пфайзер" също изрази такова намерение. Според шефа на "Модерна" неговата компания може да достави между 2 и 3 милиарда дози през 2022 г., но ще бъде опасно да се ориентира цялото производство към една специфична ваксина, ефикасна само срещу варианта Омикрон, докато все още се разпространяват и други варианти на вируса.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Рокада в ръководството на bTV
Дата: 28/03, 16:06

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 16:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 16:00

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 16:00

Мъж опита да нахлуе в Президентството
Дата: 28/03, 15:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия