ЕС започна разследване на Х за разпространение на вредно съдържание


Дата: 09/05, 12:49

Пиксабей

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви в сряда, че е поискала информация от социалната мрежа X (бивша Twitter) съгласно Закона за цифровите услуги, който има за цел да предотврати разпространението на вредно съдържание в интернет, предаде Technews.bg.

Комисията е загрижена от доклад за прозрачност на X, представен през март 2024 г., който показва, че социалната мрежа на Илон Мъск е съкратила своя екип от модератори на съдържание с близо 20% от октомври 2023 г.

X трябва да предостави информация, поискана от ЕС относно своите ресурси за модериране на съдържание и генеративен изкуствен интелект, в срок до 17 май. Останалите отговори на въпросите на Комисията, трябва да бъдат предоставени не по-късно от 27 май.

Това е първото голямо разследване на Европейската комисия по силата на строгите нови закони, регулиращи онлайн съдържанието, отбелязва съобщи CNBC в репортаж по темата.

X намали езиковото покритие в рамките на ЕС от 11 езика на седем, казват от Комисията, отново цитирайки доклада за прозрачност на компанията. Регулаторът иска допълнителни подробности от X относно оценките на риска и мерките за смекчаване, свързани с въздействието на генеративния изкуствен интелект върху изборните процеси, разпространението на незаконни материали и защитата на основните права.

Комисията уточнява, че нейното искане за информация от X е по-нататъшна стъпка в официално разследване за нарушения на наскоро въведения от ЕС Закон за цифровите услуги. Комисията започна официално производство за нарушение срещу X през декември миналата година, след като бяха изразени опасения относно подхода ѝ за справяне с незаконното съдържание около войната Израел-Хамас.

По това време Комисията заяви, че разследването ще се съсредоточи върху спазването от X на задълженията ѝ за противодействие на разпространението на незаконно съдържание в ЕС, ефективността на стъпките на платформата за борба с манипулирането на информация и нейните мерки за увеличаване на прозрачността.

Служители на ЕС казаха, че исканията за информация имат за цел да надграждат доказателства, събрани досега във връзка с разследването срещу X по закона за цифровите услуги (DSA). Тези доказателства включват доклада за прозрачност на X от март, както и отговори на предишни искания за информация относно това, което платформата прави за справяне с рисковете от дезинформация, свързани с генеративния AI.

DSA, който влезе в сила през ноември 2022 г., изисква големи онлайн платформи като X да намалят риска от дезинформация и да въведат строги процедури за премахване на речта на омразата, като същевременно балансират това с опасенията за свободата на изразяване. Компаниите, за които е установено, че са нарушили правилата, са изправени пред глоби в размер до 6% от глобалните си годишни приходи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България праща военен контингент в съседна страна
Дата: 20/05, 15:29

Времето полудява до края на май, а в неделя изненада
Дата: 20/05, 15:23

Елвира Краснобаева ще участва на Европейско
Дата: 20/05, 15:15

Извънредно: Нетаняху като Путин. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста му като военнопрестъпник
Дата: 20/05, 15:09

Хиляди българи реват от голяма измама в Сърбия
Дата: 20/05, 15:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия