Всеки пети гимназист във Варна е опитвал наркотици


Дата: 20/07, 12:07

Пиксабей

Близо 1/5 от гимназистите във Варна са опитвали наркотици. Това показват резултатите от проведено социологическо проучване „Нагласи и употреба на психоактивни вещества сред учениците в гимназиален етап на обучение (8 – 12 клас) в училищата на територията на Варна. To e споделено от общинската дирекция „Превенции“, научи Moreto.net.
 

Изследването е проведено през приключилата учебна година. Събрани са отговори на ученици от 14 училища с гимназиален етап на обучение. Анкетирани са 1006 лица. От тях 22.8 % са осмокласници, 19.6 % - деветокласници, 23.1 % - десетокласници, 18.3 % - единайсетокласнци, 16.3 % - дванайсетокласници. 48 % са мъжки пол, 49 % женски пол, останалите без отговор.


В анкетата са поставени въпроси свързани със семейната среда, с училището и обкръжението, с употребата на медикаменти, цигари, алкохол и други психоактивни вещества, както и въпроси свързани с информираността и нагласите на подрастващите по отношение на употребата на психоактивни вещества.
 

Употреба на медикаменти



Употребата на психоактивни вещества и медикаменти със специфично действие е слабо разпространена сред учениците във Варна. Средно 93,7% от учениците във Варна посочват, че никога не са употребявали без лекарско предписание нито един от изброените медикаменти в изследването

Сред употребявалите най – често попада употребата на Ксанакс и Диазепам
 

Тютюнопушене



Сред учениците във Варна 54,6% споделят, че са употребявали поне веднъж в живота продукти за пушене (цигари, електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн и/или наргиле). От своя страна, делът на тези, които заявяват, че никога не са употребявали никакви продукти за пушене, е 45,4%.


Момичетата по-често споделят, че са употребявали продукти за пушене. Близо 58% от момичетата са употребявали продукти за пушене, а сред момчетата този дял е почти 51%.

Делът на учениците, употребяващи продукти за пушене, нараства осезаемо с възрастта и класа. Около 35% от осмокласниците посочват, че са употребявали продукти за пушене (цигари, електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн и/или наргиле). Сред деветокласниците делът на опитвали поне веднъж продукти за пушене е 44,7%, сред учениците в 10-ти клас – 63,8%, 11-ти клас – 62%, а сред дванадесетокласниците – 72%.

Делът на употребяващите продукти за пушене е по-висок сред ученици, чиито родители са разведени или разделени, отколкото сред тези, чиито родители живеят заедно. Учениците, които са употребявали поне веднъж през живота си продукти за пушене, по-често от непушачите смятат, че в училище трябва да се разговаря открито по проблеми, свързани с безопасен секс, насилието в живота, употребата на наркотици, тютюнопушенето и употребата на алкохол. Учениците, които са употребявали поне веднъж през живота си продукти за пушене, по-често отколкото непушачите споделят, че през последните 30 дни са отсъствали от училище по неизвинителни причини.

Сред учениците, които са употребявали поне веднъж през живота си продукти за пушене, 9 от всеки 10 са изпили поне едно алкохолно питие, около една трета поне веднъж са употребили наркотично вещество, трима на всеки десет – райски газ, а всеки пети – снус.

В сравнение със средното ниво на употреба на продукти за пушене сред учениците във Варна (54,6%), около две трети (67,4%) от тези, които са изпили поне едно алкохолно питие през живота си и почти всички (94%), които са опитвали поне веднъж наркотично вещество, заявяват, че поне веднъж през живота си са употребявали продукти за пушене.

Сред учениците, които споделят, че през последните 30 дни са употребили продукти за пушене, най-висок е делът на тези, които са употребявали електронни цигари (48,8%) и цигари (46,6%).

Електронните цигари са най-често употребяваният продукт за пушене от учениците във Варна. За разлика от традиционните цигари, при които употребата им се увеличава с нарастването на възрастта/класа на учениците, употребата на електронните цигари е висока сред всички изследвани класове.

Делът на пушилите е-цигари през последните 30 дни е значително по-висок сред момичетата, отколкото сред момчетата.
 

Възраст, на която е запалена първата цигара



Учениците в град Варна най-често са опитали за първи път продукт за пушене между 14- и 15-годишна възраст. Единствено по отношение на цигарите средната възраст е по-ниска – под 14 години. Средната възраст, на която учениците във Варна са опитали за първи път продукти за пушене, е 13,8 години за цигари, 14,2 години за наргиле, 14,3 години за електронни цигари, 14,8 години за устройства за нагряване на тютюн.

Около 15% от учениците във Варна, които поне веднъж са опитвали продукти за пушене, заявяват, че са пропушили първата си цигара под 13-годишна възраст. Найчесто учениците са били на възраст между 13 и 14 години при първа употреба на цигара. Трима от всеки десет ученици, които поне веднъж са опитвали продукт за пушене, са запалили за първи път цигара между 13- и 14-годишна възраст, а всеки пети – когато е бил на възраст между 15 и 16 години.

Общо около 10% са учениците във Варна, които поне веднъж са опитвали продукти за пушене заявяват, че са употребили за първи път електронна цигара под 13-годишна възраст. Около 32% от учениците, които поне веднъж са опитвали продукти за пушене, са употребили за първи път електронна цигара между 13- и 14-годишна възраст, сходен дял (32,6%) – между 15- и 16-годишна възраст.

Не се наблюдават съществени статистически значими разлики по пол по отношение на възраст при употреба на продуктите за пушене, с изключение на употребата на електронните цигари и наргиле. Момчетата малко по-рано от момичетата опитват за първи път е-цигара и наргиле. Най-често осмокласниците запалват първата цигара на възраст 13-14 години. Разпространението и ранната употреба на електронни цигари се откроява главно сред учениците в 8-ми и 9-ти клас. Учениците в 10-12 клас по-често употребяват е-цигара за първи път на възраст 15-16 години, докато учениците в 8-ми и 9-ти клас – на възраст 13- 14 години.

По-често първото питие алкохол изпреварва първата употреба на продукти за пушене. Средната възраст, на която учениците във Варна са опитали за първи път алкохол, е 13 години години, докато средната възраст, на която децата са употребили цигари, е 13,8 години, наргиле – 14,2 години, електронни цигари – 14,3 години, устройства за нагряване на тютюн – 14,8 години.

Цигари се употребяват най-често от ученици в 8-ми, 11-ти и 12-ти клас. Електронните цигари са най-често употребявани сред учениците в 12-ти и 10-ти клас. Степента на употреба на е-цигари е най-висока в сравнение с всички останали продукти за пушене.
 

Алкохол



Сред учениците в гимназиален етап (между 8-12 клас), участвали в проучването в град Варна, 76% заявяват, че са пили алкохол някога през живота си. Този процент е с по-висок с малко над 20% от процентът на заявили, че някога са употребили цигари или други тютюневи изделия, който за град Варна е около 54,6%. Това показва по-високо разпространение на консумацията на алкохолни изделия в сравнение с тютюневите сред учениците в гимназиален етап в град Варна.

Докато в 8-ми клас делът на учениците, които са опитвали някога алкохол е 54%, то в 12-ти клас този процент е вече 91%.


Сред лицата, които са заявили, че някога са употребявали алкохолна напитка, около 67% казват, че са опитвали и тютюневи изделия. Около 21% от всички ученици, не са опитвали нито алкохол, нито тютюневи изделия през живота си
 

Възраст на консумация на първо питие



Най-голям дял от учениците в гимназиален етап, които учат в град Варна са посочили, че са изпили първото си питие на възраст между 13 и 14 години – 41,0% от всички ученици, някога опитвали алкохол. На възраст под 10 години твърдят, че са изпили първото си питие около 14% от учениците в град Варна, а около 16% твърдят, че са го изпили на възраст между 11 и 12 години. На възраст между 15 и 16 години са изпили първото си питие почти 22% от учениците. Само под 4% от учениците са изпили първото си питие на възраст между 17 и 18 години.

До 10-годишна възраст своето първо питие са изпили 18,4% от момчетата и 8,9% от момичетата. Сред употребилите първото си алкохолно питие на възраст между 11 и 12 години, също делът на момчетата е по-висок – 17,8%, в сравнение с 13,5% сред момичетата. Най-голям дял от момичетата е изпил първото си питие на възраст 13-14 години, това са почти 46% от всички момичета в гимназиален етап, които някога са опитвали алкохол.

Сред лицата в гимназиален етап в град Варна, независимо от възрастта на която за първи път са опитали алкохол, причините, поради които са опитвали някога наркотични вещества са най-често от любопитство или за удоволствие.

В 12-ти клас 75% от учениците споделят, че са консумирали алкохол за последно през 30 дни предхождащи изследването.

Учениците, които консумират алкохол в повече от 4 дни месечно са много по-склонни да опитат наркотик, ако техен приятел им предложи такъв.

Сред учениците в гимназиален етап в град Варна, най-предпочитаният алкохол са концентратите, като водка, уиски, ракия и др. Повече от половината от лицата, които са заявили, че някога са консумирали алкохол предпочитат силните питиета. Виното е предпочитано питие от 40% от учениците, а бирата и коктейлите са харесвани от около 33-34% от консумиращите алкохол в гимназиален етап.
 

Наркотични вещества



Около 22% от учениците са присъствали на приятелски събирания, където са се употребявали наркотични вещества.

Момчетата по-често присъстват на събирания, където се употребяват наркотични вещества. Приблизително всеки десети ученик в дванадесети клас е присъствал регулярно на подобни събирания, а всеки пети е присъствал веднъж или два пъти. Данните сочат, че колкото по-често един ученик присъства на събирания, на които се употребяват наркотични вещества, толкова по-склонен е да приеме наркотик, ако приятел му предложи. В обкръжението на младежите, които често попадат на такива срещи – се употребява предимно марихуана (68%) и кокаин (50,7%).

В обкръжението на учениците най-често се употребява марихуана (30,8%). Следващите наркотични вещества, които се употребяват по-често в компаниите на младежите са, както следва: халюциногенни гъби (12,8%), кокаин (12,7%), хашиш (11,3%), анаболни стероиди (10,5%), амфетамини (9,2%) и екстази (8,8%). Приблизително половината от младежите в последен гимназиален клас на обучение са декларирали, че в компанията им се употребява марихуана.

На над 28% от учениците са били предлагани наркотични вещества през последната година.

Приблизително една пета от учениците са опитвали наркотично вещество (вкл: канабис, стимуланти, екстази, кокаин, халюциногени, инхаланти, анаболни стероиди) някога в живота си (18,2%).

Статистическото разпределение сочи, че употребявалите наркотични вещества влизат приблизително три пъти по-често в конфликт със своите преподаватели в училище. Употребявалите наркотични вещества по-често от останалите си позволяват да играят над 4 часа на електронни устройства по време на учебните дни. Те много по-често се занимават и с хазартни игри, най-често залагания в интернет, които биха могли да се правят и от телефон.

Възрастта, на която за пръв път се употребява канабис най-често е между 15 и 16 години (37%). Въпреки това е висок и делът на учениците, които са употребили за пръв път на възраст между 13 и 14 години. Момичетата най-често са започвали да пушат канабис на възраст между 13 и 14 години, докато момчетата по-често са започвали на възраст между 15 и 16 години. Най-ранната употреба, на възраст до 10 години, е по типична за момчетата.

Любопитството е основната причина, поради която учениците опитват наркотични вещества (55,7%). Следващата най-често изтъквана причина е удоволствието от временния ефект на веществата. С дялове от малко над 16% се посочва от скука и за да бъдат приети от приятелската си компания.

Употребата на райски газ е силно разпространено сред учениците в гимназиални класове от град Варна. Приблизително една четвърт (23,9%) от подрастващите са опитвали райски газ поне веднъж в живота си.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Европейската авиационна агенция иска разследване на "Еърбъс" след запалване на двигател по време на полет
Дата: 06/09, 02:00

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 06/09, 02:00

Алекс Колев: Разочарованието в отбора е голямо
Дата: 06/09, 01:30

Имате нужда от пълно изследване на кръв, полови и щитовидни хормони? Посетете лаборатория „ЛИНА”
Дата: 06/09, 01:20

Спират водата за цял ден в Шумен на 9 септември
Дата: 06/09, 01:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия