Папата поема на най-дългото си пътуване


Дата: 01/09, 11:30

снимка: Булфото

На 2 септември, папа Франциск поема на 12-дневна обиколка из четири отдалечени азиатски държави. Това е най-продължителното и най-далечно пътуване, което 87-годишния Франциск предприема, откакто оглави Римокатолическата църква през 2013 г., припомнят Франс прес, Асошиейтед прес и Ройтер.

Обиколката е смела стъпка, целяща отчасти да покаже на онези, които се съмняват в способността на Франциск да ръководи църквата заради здравословните му проблеми и напредналата възраст, че те не са прави и той все още може да изпълнява задълженията си, отбелязва Франс прес, цитирани от БТА. 

Четирите страни, към които папата се отправя утре, са в Югоизточна Азия и Океания и са Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

По време на тази одисея папата ще измине близо 33 000 километра (32 814 километра, ако трябва да сме точни) километра, ще лети близо 44 часа със самолет и ще произнесе 16 големи речи, обобщават световните агенции и италианското издание Авенире". Четири от речите ще бъдат произнесени в Индонезия, 5 - в Папуа Нова Гвинея, 4 - в Източен Тимор и 3  - в Сингапур. Всички речи ще бъдат на италиански с изключение на тези в Източен Тимор, където папата ще говори на испански, отбелязва "Авенире".

Пътуването беше планирано още за 2020 г., но тогава папата го отложи заради коронавирусната пандемия. Сега то ще се осъществи три месеца преди папата да навърши през декември 88 години.

Но допреди няколко месеца все още имаше съмнения дали Франциск ще се впусне действително в това начинание. На католическия Великден той имаше респираторни проблеми, а от 2022 г. той се придвижва с инвалидна количка заради болки в коляното. Здравето му беше отслабено в последно време заради грип и той дори отмени някои ангажименти по лекарска препоръка. Преди година папата освен това се подложи на тежка коремна операция. А преди няколко години той претърпя и сложна чревна операция. В допълнение като млад папата е изгубил и част от белия си дроб. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 15/09, 02:40

Ивайло Мирчев: "Ахмед Доган с едно интервю може практически да приключи в политически план Пеевски"
Дата: 15/09, 02:00

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 15/09, 01:50

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 15/09, 01:50

Мечките, които просят храна в Румъния, ще бъдат преместени в специализиран парк
Дата: 15/09, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия