Конспиративните теории за ваксините са виновни за коклюша


Дата: 24/04, 12:21

Пиксабей

Конспиративните теории за ваксините водят до усложнени здравни ситуации като тази с коклюша. Това каза здравният журналист Петър Галев в “Денят на Фокус".“Конспиративните теории с небивалици за ваксините са проблем. Това е среда, в която се създава недоверие към съвременната медицина и тя е налице в България. Лошо е, че млади и образовани хора се подвеждат.

Родители днес чест бъркат непоставянето на ваксини с “екологично, зелено" поведение. Това е абсурд, защото имунизациите, антибиотиците и инвазивното лечение на сърдечно-съдови заболявания са постижения на съвременната медицина. Не можеш да се отказваш от тях заради конспиративни теории", категоричен е Галев.

“Процесът е двустранен - лекарят на едно дете трябва да уведомява за предстоящи ваксинации, но отговорните родители би трябвало да следят и сами имунизационния календар. Той е наличен навсякъде", смята журналистът.

Ако попиташ родител, който отказва да ваксинира детето си, защо го прави, чест аргумент е “Не искам да увредя имунната му система" - ако го попиташ обаче как работи имунитетът, мълчи, каза Галев. “Затова се стига до ситуации, на каквито сме свидетели в момента. Лошото ваксинационно покритие води до завръщане на болести както коклюша", допълни експертът.

“Наблюдаваме случаи, в които има фалшиви бележки за направени ваксини на децата. В детска градина се изисква такъв документ. Проблемът е още отпреди Ковид, но по време на пандемията стана много явен", поясни Петър Галев.

“Електронното здравно досие непрестанно се развива и съм сигурен, че в навлизащите функционалности ще навлезе опция за подсещане на пациентите за определени дейности - ваксинации и профилактични прегледи. Проблемът не е в достъпа до информация, а в разбирането за важността на процеса, в активността на младите родители. Те всички знаят много добре как да сърфират онлайн. Забравихме заболявания като коклюша и хората си казват “Защо да ваксинирам детето си?" Масовата задължителна ваксинация е ключът към решаване на проблема. Ако дълго не си имал кражба, питаш “Защо да плащам СОТ", идват и те обират точно тогава. Ситуацията е аналогична", каза още здравният журналист.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На този ден в историята - Отпечатана е Абагар. Първата книга на новобългарски
Дата: 06/05, 00:30

Гергьовден е
Дата: 06/05, 00:18

Почина Сесар Луис Меноти
Дата: 05/05, 23:50

Температурите вървят нагоре в понеделник
Дата: 05/05, 23:30

"Евровизия 2024" започна, въпреки призивите за бойкот
Дата: 05/05, 23:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия