В Разград избират най-вкусния млечен продукт с онлайн анкета, танцьори от 5 континента пристигат за Панаира на киселото мляко следващата седмица


Дата: 14/07, 15:00

Конкурс за млечни продукти, 110 занаятчии и концерти на състави от 10 държави от 5 континента включва 22-рото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, което Община Разград организира от 21 до 23 юли.

Това е своеобразна кулминация в културния ни календар, с което Община Разград много се гордее и сме щастливи, че през годините се превърна в традиционно многообразно и колоритно събитие, което привлича участници от всички континенти“ – заяви Кметът на Разград Добрин Добрев.

Идеята на събитието е чрез различни форми – представяне на традиционни занаяти, открити сцени, демонстрации, дегустации, забавни състезания, конкурси, изложби, научни презентации и концерти - да се популяризират българските народни традиции, бит и култура, най-вече чрез представяне на обичаите на местната етнографска група „капанци“ за приготвяне на домашно кисело мляко с неповторим вкус.

Кметът на Разград Добрин Добрев обяви, че тази година само Антарктида и Австралия няма да имат представители на събитието в Разград. На вечерните концерти в трите панаирни дни ще танцуват изпълнители от 10 държави: Турция, Румъния, Грузия и Кипър от Европа, Уругвай от Южна Америка, Мексико от Северна Америка, Китай и Тимор Лесте от Азия и Коморски острови от Африка. В концертите участват и български състави. С нов концерт ще гостува на разградската публика Фолклорен ансамбъл „Тракия“, ще видим и Капански ансамбъл с неговите детски и юношески формации.

На тазгодишния панаир ще има чуждестранно участие и сред занаятчиите. Заявление е подал майстор на бижута от кристали и метал от Перу. 110 са занаятчиите, чиито произведения ще могат да се видят по щандовете в централната част на града. Сред занаятите са: художествена обработка на дърво, обработка на тъкани, изработка на накити, художествено леене, керамика, плетива, дърворезба, плъстене, декупаж и декорация, изработка на национални кукли, изработка на национални костюми, иконопис, моделиране на кукли от пясък, изработка на декоративни свещи и сапуни и много други.

На търговските щандове ще представят своя продукция и 11 производители на мляко и млечни продукти. Те ще участват в конкурс за най-добър производител на млечни продукти под надслов „Баш Майстор“. Продуктите, които са произвели, ще се оценяват от професионално жури, но ще има и награда на публиката. В първия ден на Панаира на Фейсбук страницата на Община Разград ще бъдат качени снимки на продуктите с кратка информация за производителите. Любимият на публиката продукт ще бъде определен според броя харесвания и ще бъде обявен на третия ден от Панаира, по време на откритата сцена „Талантите на Лудогорието“. Щандове ще имат и трима производители на месни продукти, както и още 20 производители на други хранителни стоки: мед и пчелни продукти, тахан халва, ядки, сушени плодове, подправки, конфитюри, лютеници, разядки, ябълков оцет, биошафран и други. На 8 щанда ще се продават билкови масла и козметика, както и зеолит.

Официалното откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти е в 18,30 ч. на 21 юли. Дефилетата на танцовите състави в трите дни започват в 20,00 ч. от площад „Независимост“ към площад „Момина чешма“, концертите на Ларгото са от 20,30 ч. В програмата са включени и традиционните събития: изборът на Кралица на киселото мляко измежду танцьорките от фолклорните състави ще е в първия ден, във втория ще се проведе Детска работилница „Първи стъпки в занаята“. В понеделник ще е и забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“. Във вторник пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще е детският пленер по рисуване. В същия ден – от 18,30 ч. на площад „Независимост“ ще се проведе Открита сцена „Талантите на Лудогорието“, на която ще се даде възможност за изява на талантливи индивидуални изпълнители, колективи, детски фолклорни състави, клубове за народни танци.

По време на Панаира в Разград ще гостуват и международни делегации от молдовския град Стаучени и делегация от дългогодишния град-побратим в Турция Авджълар. Сред официалните гости на Панаира на киселото мляко ще е и председателят на УС на Националната секция на CIOFF България Емил Павлов. От 2011 г. разградският Панаир е с престижния статут „Международен Фестивал на CIOFF“ към ЮНЕСКО. Вечерните концерти ще се излъчват в реално време от телевизия КИС 13 в интернет, както и на сайта на Община Разград.

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мобилната мрежа на А1 е най-бързата в България според Ookla® за поредна година
Дата: 31/07, 17:20

НСИ: Най-много са 3-стайните жилища
Дата: 31/07, 17:18

Евродепутат: Не сме стабилен европейски партньор, тъй като всеки служебен кабинет сменя приоритетите си
Дата: 31/07, 17:132 Коментара

На първо четене: Парламентът забрани продажбата на вейпове на непълнолетни
Дата: 31/07, 17:072 Коментара

ИТН: По-големи оптимисти сме, мнозинството нарасна на 48 души
Дата: 31/07, 17:022 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия