Мегаломански проект с първи небостъргачи строят в Гърция


Дата: 02/05, 10:26

Кадър Ютуб

Проект по-типичен за мегаломанските градежи в ОАЕ и Китай никне в Гърция. 

На южния бряг на гръцката столица дългоочакван план за превръщането на бившото летище на града в най-големия умен град в Европа най-сетне набира инерция, пише Bloomberg.

След десетгодишно забавяне проектът „Хелиникон“ започва да се изяснява. Marina Tower, който скоро ще стане първият небостъргач в Гърция, започва да расте. Железните скелети на апартаментите започват да добиват форма.

От яхтеното пристанище с гледка към Сароническия залив от едната страна и кулата от другата човек може да добие представа за бъдещия град, който ще включва отворени пространства, източници на устойчива енергия и изобилни зелени площи, каквито в момента липсват в Атина.

„Имаше оправдано недоверие“ в първите дни на проекта, казва в интервю Одисеас Атанасиу, главният изпълнителен директор на строителната компания Lamba, която стои зад многофункционалния проект.

Разположен на площ от 25 хил. декара, на 20 минути с кола край Атина, „Хелиникон“ ще промени както крайбрежието, така и страната.

Това е проект, който е по-характерен за мегаломанските обекти в Китай или Обединените арабски емирства, и е знак за съживяването на Гърция след кризата и последващото въодушевление на инвеститорите.

Според предприемачите той ще добави 2,5 процентни пункта към брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция, ще създаде 80 хил. нови работни места и ще генерира данъчни постъпления за над 10 млрд. евро след завършването му през 2037 г. Очаква се също той да привлече допълнителни 1 млн. туристи на година, които ще могат да избират между хотел Mandarin Oriental и казино курорт за настаняването си.

Продължение в https://www.investor.bg/a/113-analizi/393548-nay-golemiyat-umen-grad-v-evropa-iznikva-v-gartsiya



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 17/05, 05:30

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 05:30

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 05:00

До 22 градуса в петък
Дата: 17/05, 04:00

На 17 май рожден ден има Лили Игнатова
Дата: 17/05, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия