Ерата на роботизираната хирургия в трансплантацията на органи


Дата: 11/07, 04:20

През последните години бързото развитие както на медицината, така и на технологиите доведе до въвеждането на съвсем нови хирургически техники, сред които е и роботизираната хирургия. Днес роботизираната хирургия се използва и при трансплантация на органи, отбелязва ръководителят на Центъра за трансплантация на органи в болница Acibadem Atakent в Истанбул проф. д-р Хамди Каракаялъ и подчертава, че това носи много важни ползи едновременно за пациента, донора, и за хирурга, извършващ трансплантацията. Проф. д-р Хамди Каракаялъ разказа за постигнатото до момента в трансплантацията на органи и роботизираната трансплантация, извършвана с усъвършенствани технологии.

По данни на турското здравно министерство, през ноември миналата година 24 449 пациенти са били в листите на чакащите за трансплантация на бъбрек, 2600 за трансплантация на черен дроб, 1422 за трансплантация на сърце, 277 за трансплантация на панкреас, 204 за трансплантация на бял дроб и 4119 за трансплантация на роговица, с надежда се да се „върнат към живота“ и да възстановят здравето си с донорски орган. Докато Турция напредва бавно в трупното донорство, страната е начело на световния списък по трансплантация на органи от живи донори. Ръководителят на Центъра за трансплантация на органи на болница Acibadem Atakent проф. д-р Хамди Каракаялъ заявява: „Турция е една от страните с най-голям опит в света по отношение на трансплантациите на органи от жив донор. Поради тази причина много пациенти от чужбина идват в нашата страна, за да получат достъп до тази възможност за лечение, и лекари от много страни по света идват в нашите центрове за трансплантация на органи с цел обучение, за да наблюдават и усвоят тези операции. Турция става все по-предпочитана не само защото има най-опитните лекари, но и защото има болници с отлична инфраструктура и оборудване, които въвеждат най-новите технологични разработки“.

Усъвършенствани технологии в добавка към медицинския опит

Развитието в областта на медицината в Турция и изумителният напредък в технологиите, добавен към опита на лекарите, през последните години доведоха до иновации в хирургичните техники, каквито в миналото не бихме могли да си представим. Проф. д-р Каракаялъ подчертава, че днес дори изключително трудни и сложни операции могат да се извършват за много по-кратки периоди от време, с по-малък риск от кървене, много по-безопасно за пациента и по-удобно за хирурга, при това с по-добри резултати, и обяснява: „Например, лапароскопските (затворени) операции от почти 20 години се превърнаха в рутинна процедура при трансплантация на органи, особено при операции на донори на бъбреци, което води до по-кратък болничен престой, по-малко болка и по-добри козметични резултати за донора. В резултат от предимствата на този метод при трансплантация на органи и други операции, бъбречните трансплантации при избрани пациенти, а напоследък дори операциите при донорите на черен дроб започнаха да се извършват по затворения метод. Благодарение на нарастващия опит и непрекъснато развиващите се технологии, този метод става приложим и при операции на реципиенти при чернодробна трансплантация”.

Роботизираната хирургия е на преден план през последните години

Проф. д-р Хамди Каракаялъ заявява, че едно от най-важните технологични развития в областта на медицината през последните години е въвеждането на роботизирана хирургия, и добавя: „Роботизираната хирургия, която се използва широко особено при урологични, гинекологични и стомашно-чревни операции, започна да заема своето място и при трансплантацията на органи. Въпреки че повишената цена е важен ограничаващ фактор, трябва да се подчертае, че тя има значителни предимства в сравнение с лапароскопската хирургия“.

Триизмерни вместо двуизмерни изображения

И така, какви са разликите между трансплантацията на органи с роботизирана и лапароскопска хирургия? Ръководителят на Центъра за трансплантация на органи проф. д-р Каракаялъ обобщава тези разлики: „При лапароскопската хирургия, хирургът извършва операцията с помощта на камера и инструменти, въведени в корема, придружени от двуизмерно изображение; в роботизираната хирургия операцията се извършва с 3-измерно и увеличено изображение с висока разделителна способност. Тук мобилността на хирургическите инструменти, въведени в корема, е много по-висока, което улеснява извършването на операцията по контролиран и безопасен начин“.

Значителни ползи за реципиента, донора и хирурга

Роботизираната хирургия не означава непременно, че операцията се извършва само от робота. Ръцете на робота само изпълняват движенията на хирурга, който го използва. Прилагането на всички тези технологични развития в областта на медицината, особено в хирургията, има само една цел: да се извърши операция, която е по-безопасна, с по-малко усложнения и по-малък риск от кървене! По този начин болничният престой на пациента се съкращава, пациентът чувства по-малко болка, хирургическите разрези са много по-малки и пациентът може да се върне по-рано към работата и социалния си живот. „От друга страна, тъй като органът се отстранява от донора без никакво увреждане, той започва да функционира веднага след трансплантирането у реципиента и процесът на възстановяване е гладък и по-кратък“, казва проф. д-р Каракаялъ.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Участник издаде мръсни тайни от "Игри на волята"
Дата: 17/07, 16:25

БГ Помпей: Огънят поглъща къщите във Воден
Дата: 17/07, 16:19

Варна се побратимява с град в Аржентина
Дата: 17/07, 16:09

Градушката унищожи хиляди декари български плодове, единици са застраховани
Дата: 17/07, 16:07

ПП-ДБ заподозря политически мотив в отстраняването на Гюров от БНБ
Дата: 17/07, 16:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия