Шаламанов: Участието ни в НАТО е невидимо


Дата: 29/06, 19:47

Снимка Демократична България


Отказът на Румен Радев от участие в срещата на НАТО разединява българското общество и е вреден за националния интерес.

Това заяви пред БНР доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

"Това е демонстрация на разминаването между личната позиция на президента по въпросите за развитието на НАТО и помощта за Украйна и легитимно формираната позиция на България. Не е полезна стъпка за страната ни, но е негово право и решение".

Докато следизборният процес на назначаване на лидери на евроинституциите е все още преполовен, тази седмица друг важен - евроатлантически избор - стана категорично ясен. Известен е новият генерален секретар на НАТО. След 10 години на поста Йенс Столтенберг (бившият премиер на Норвегия) ще бъде сменен от Марк Рюте, който от близо 14 години е премиер на Нидерландия.

Рюте си осигури подкрепата на всичките 32 страни членки на Алианса - последно на Турция и Унгария, чиито лидери търсиха нещо в замяна за подкрепата си, както и на Румъния, чийто президент Клаус Йоханис смяташе, че е дошло време политик от източния фланг да поеме отговорността да оглави НАТО.

"Рюте ще заеме поста в един много предизвикателен момент. Става въпрос за приемственост и надграждане. НАТО съществува, за да гарантира отбраната на свободния свят, но с механизмите на възпирането. Избягването на войната е по-добро от всяка отбрана. Сега, когато имаме една изключително агресивна Русия и пълномащабна война, е важно да има и видими усилия на Алианса, които да са ясен сигнал към Руската федерация.

НАТО е в състояние да гарантира мира и сигурността на страните от Европа със своето единство и решителност".

Когато говорим за мир, трябва да се добави, че търсим устойчив и справедлив, обясни Шаламанов в предаването "Събота 150".

"Всеки друг е в кавички и води до още по-голяма заплаха от пълномащабен конфликт. Мирът може да бъде постигнат още на следващия ден, след като руският президент изтегли своите сили от Украйна и започнат разговори за поемане на разходите по възстановяването ѝ и по преследване на военните престъпления, извършени от руските сили".

Той анализира желанието на група лидери в ЕС и в НАТО да се водят преговори с Кремъл.

"Такива преговори не се водят, защото се работи по това да има консолидирана позиция на цялата международна общност. От друга страна е ясно, че преговори могат да започнат едва тогава, когато от страна на Кремъл постигнат разбиране, че не е възможно да разединят свободния свят и да победят".

"Не мисля, че България се колебае за този свой избор. Неразбиране буди въпроса защо страната ни не успява да се възползва от всички възможности, които дава членството в НАТО. Българското участие не е видимо".

Евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом няма да означава край на Алианса – такъв, какъвто е, категоричен е Шаламанов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Слънчево и горещо във вторник
Дата: 01/07, 23:26

Световен гигант вдига завод в този български морски град
Дата: 01/07, 23:16

Тежка катастрофа на пътя Разград – Шумен
Дата: 01/07, 23:12

Магнезий за бързо реагиране
Дата: 01/07, 23:00

Португалия 0:0 Словения на полувремето
Дата: 01/07, 22:56

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия