На този ден през 1958 година Килби прави едно от най-важните изобретения в човешката история


Дата: 12/09, 10:07

Кадър Texas Instruments, Уикипедия

Днешният свят нямаше да е възможен без това откритие. Чиповете и микрочиповете са навсякъде около нас.

На този ден през 1958 година американският учен Килби изобретява първата интегрална схема.

По-малко от половин век след създаването им ИС са широко разпространени. ИС са в основата на съвременната електроника – микропроцесорите, RAM паметите и ASIC чиповете намират приложение в компютрите, мобилните телефони домашните електроуреди, комуникациите, производството, транспортните системи и много други.

Всъщност много социолози смятат, че „създадената от ИС цифровата революция“ е едно от най-важните събития в човешката история.

Интегрална схема (ИС, микрочип или чип) е електронна схема с миниатюрни размери, състояща се от полупроводникови устройства и пасивни компоненти. Реализира се обикновено върху тънък кристал от силиций или друг полупроводник (чип).

Разработването на ИС е скъпо, но когато бъдат пуснати в масово производство, цената на единичната бройка намалява. Производителността на ИС е висока заради малкия размер, който позволява логически елементи с ниска консумация на електроенергия (като CMOS) да бъдат използвани при високи честоти.

Размерът на ИС е намалявал през годините, позволявайки повече елементи да бъдат интегрирани в един чип. Това увеличаване на капацитета може да бъде използвано за намаляване на цената или за увеличаване на функционалността – виж Закон на Мур, който в модерната си интерпретация гласи, че броят на транзисторите в ИС се удвоява на всеки две години. Най-общо казано с намаляването на размера почти всичко се подобрява – цената на единична бройка, консумираната мощност намалява и скоростта се увеличава.

Джак Сейнт Клеър Килби (на английски: Jack St. Clair Kilby) е американски инженер.

През 1958 г., докато работи за Texas Instruments, изобретява първата интегрална схема. Практически по същото време това прави и Робърт Нойс, работещ за Fairchild Semiconductor. През 2000 г. получава Нобелова награда за физика, заедно с Жорес Алфьоров и Херберт Крьомер.

Джак Килби е роден на 8 ноември 1923 г. в Джеферсън Сити, САЩ. През 1948 завършва Илинойския университет в Ърбана-Шампейн, след което се занимава с транзистори във фирма, производител на електронни компоненти. През 1958 г. преминава в Texas Instruments, която по същото време насочва своите усилия към миниатюризация на електронните схеми.

Наблюдавайки трудоемкия процес на сглобяване на микромодули от електронни елементи монтирани един към друг, Килби достига до идеята, че компонентите на схемите може да се изготвят едновременно върху една обща полупроводникова пластинка.

През 1959 г. фирмата представя първата в света интегрална схема от пет елемента, разположени на германиева пластинка с дължина от 1 cm.

Петте елемента са свързани помежду си с миниатюрно тънки проводници.

Методът на Килби се оказва недостатъчно издържан от технологична гледна точка и след време неговите интегрални схеми са изместени от тези на Робърт Нойс.

От 1978 до 1985 г., Килби е преподавател в Тексаския университет A&M. През 1983 г. се пенсионира от Texas Instruments.

Килби умира от рак на 20 юни 2005 г. в Далас на 81-годишна възраст.

 



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Митов от последен става първи в "Островът на 100-те гривни"
Дата: 17/09, 22:46

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 17/09, 22:40

Ювентус и Астън Вила с победи в новия формат на Шампионска лига
Дата: 17/09, 22:21

Явор Дачков за Григор и Джокович: Готина халтура
Дата: 17/09, 22:09

Григор Димитров спечели срещу Ноле в София, но последната точка направи друг играч
Дата: 17/09, 22:05

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия