Младеж и ученичка бяха осъдени за грабеж с побой във Варна


Дата: 26/11, 15:32

снимка "Петел"

22-годишен младеж и 17-годишна ученичка бяха осъдени съответно на 10 месеца условно и на обществено порицание за извършен в съучастие грабеж във Варна. Това съобщиха от Районния съд в морския град.

Криминално деяние е извършено следобеда на 1-ви март тази година във Варна. Младежът и девойката пътували заедно в автобус на градския транспорт, когато забелязали, при закупуване на билет от пътничка, че тя разполага в дамската си чанта с пари в брой. Те веднага решили да я последват и щом слезе от автобуса в удобен момент непълнолетната девойка да грабне чантата й. От спирката жената се насочила към жилищен блок и тогава 17-годишната подсъдима опитала да издърпа дамската й чантата, като междувременно нанасяла удари с ръка, за да преодолее нейната съпротива. Потърпевшата паднала на земята. 22-годишншят подсъдим също се доближил и започнал да я рита. Той грабнал изпадналия от джоба й телефон, а непълнолетната отскубнала чантата от дръжките, след което двамата побягнали. Сред ограбените вещи в чантата на пострадалата имало лични документи, банкови карти, маркови слънчеви и диоптрични очила, парична сума в лева и евро, парфюм, секретни ключове и др. Впоследствие подсъдимите задържали само банкнотите и телефона, а чантата с всички останали вещи изхвърлили край съседен блок. Непосредствено след грабежа двамата подписали договор в заложна къща на пазара и продали чуждия мобилния телефон срещу сумата от 1400 лева.

Според съдебнооценителната експертиза по делото, общата стойност на цялото отнетото при грабежа имущество се оценява на над 4000 лева. Причинените с престъплението имуществени вреди към момента са възстановени.

За посегателството по член 198, ал.1 от Наказателния кодекс, по силата на постигнато в съдебна зала споразумение с признаване на вина за извършения в съучастие грабеж, двамата подсъдими получиха различни наказания. 22-годишният младеж, който е с чисто съдебно минало, получи наказание от 10 месеца лишаване от свобода,  изтърпяването на което се отлага с изпитателен срок от три години. Непълнолетната 17-годишна девойка също е неосъждана, но се води на отчет към Детска педагогическа стая и има налагани възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. За нея Районният съд определи наказание "Обществено порицание", което да се изпълни чрез прочитане в училището, където учи.  Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Акад. Денков: Дневният ред на обществото зависи от Румен Радев
Дата: 29/03, 12:31

Катастрофа с жертва край Костенец
Дата: 29/03, 12:10

По 150 лева на месец за храна дават на 650 хиляди българи
Дата: 29/03, 12:10

Всички пътуващи към Гърция да чуят МВР какво ги чака на границата
Дата: 29/03, 11:581 Коментар

Габриел: Не трябва да има безвремие, но това не означава да бъдат претупвани нещата
Дата: 29/03, 11:561 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия