Ердоган: Очаквам Израел също да се съгласи да прекрати огъня в Газа


Дата: 07/05, 10:46

Снимка Булфото

Президент на съседна на България държава отправи ясно послание към Израел.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи, че приветства решението на палестинската военната групировка „Хамас“ да приеме прекратяване на огъня в Газа, което по думите му е било взето в съответствие с предложение на Анкара, и добави, че се надява Израел да направи същото, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Турция осъди израелската офанзива в Газа, призова за незабавно прекратяване на огъня, преустанови търговските си отношения с Израел и обяви решението си да се присъедини към искането на Южна Африка Израел да бъде съден за геноцид в Международния съд.

След среща на кабинета Ердоган призова западните страни да засилят натиска върху израелските власти, за да приемат прекратяване на огъня. Анкара многократно е критикувала това, което определя като безусловна подкрепа за Израел от Запада и по-конкретно от САЩ, отбелязва Ройтерс.

„Приветстваме изявлението на „Хамас“, че приемат прекратяване на огъня по наше предложение. Сега Израел трябва да направи същата стъпка“, каза Ердоган снощи.

Малко по-късно турският президент написа в профила си в социалната мрежа „Екс“, че е говорил по телефона с ръководителя на „Хамас“ Исмаил Хания, за да обсъдят решението на групировката за прекратяване на огъня и продължаващите усилия за приключване на боевете в Газа.

„По време на разговора посочих, че новината за решението на „Хамас“, в съответствие с предложението на Турция, е позитивна. Подчертахме, че Израел трябва да направи крачка към трайно прекратяване на огъня“, написа Ердоган.

Миналия месец Ердоган се срещна в Истанбул с Хания и делегация на групировката „Хамас“, която той определя като „движение за освобождение“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хороскоп за 20 май понеделник: Да не пие кафе зодия
Дата: 19/05, 18:24

Зрителите на "Аз обичам България" бесни: Алекс и Сашо минават всички граници и не се траят
Дата: 19/05, 18:19

Опит за преврат в най-богатата на ресурси страна в света: Атакуваха президента
Дата: 19/05, 18:14

Уикенд: Опит за убийство Петьо Еврото в Белград
Дата: 19/05, 18:101 Коментар

Извънредно: Изчезна президентът на Иран след инцидент с хеликоптер
Дата: 19/05, 18:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия