БНБ с предупреждение към банките – засяга домакинствата


Дата: 26/04, 13:14

Снимка Булфото, архив

Ликвидната позиция на банковия сектор остава стабилна. Нивата на съотношението на ликвидно покритие и съотношението на нетно стабилно финансиране са значително над регулаторните изисквания, а депозитната маса нараства устойчиво под влияние на увеличението на доходите.

Независимо от това кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от потенциални неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата. Това се казва в тричесечното издание на БНБ "Банките в България“, цитирано от Pariteni.bg.

Според анализа в краткосрочен план бързото нарастване на кредитните обеми се отразява положително върху приходите от лихви и нетния лихвен доход на банковия сектор, като тяхната динамика е в основата на отчетеното през годината повишение на показателите за доходността, наред с по-малките разходи за обезценки.

Независимо от това продължителните периоди на висока кредитна активност създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система, което може да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки при неблагоприятни тенденции в икономическата среда, предупреждават от БНБ.

Според банката през следващите месеци се очаква затягането на монетарните условия в еврозоната да се пренесе с лаг върху лихвените проценти в страната, макар и само частично предвид изгледите за предстоящо обръщане на глобалния лихвен цикъл. Влияние за повишение на лихвените нива в страната се очаква да окаже и започналият процес на увеличение на минималните задължителни резерви, който БНБ предприе от средата на 2023 г.

През периода октомври – декември 2023 г. депозитите в банковата система се увеличиха с 6 млрд. лв. (4.2%) до 147.3 млрд. лв., което се дължи главно на увеличените депозити на домакинствата (с 3.6 млрд. лв., 4.5%) и на нефинансовите предприятия (с 1.5 млрд. лв., 3.4%). През периода се наблюдава повишение и при депозитите на другите финансови предприятия (с 290 млн. лв., 7.7%) и на кредитните институции (със 707 млн. лв., 7.2%), докато тези на сектор "държавно управление“ намаляват (с 94 млн. лв., 2.4%).



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предупреждение за гръмотевични бури във Варна от сряда
Дата: 06/05, 22:15

Болница "Мама и аз": Радев започна кампания срещу нас, но с какво пречим на държавата?
Дата: 06/05, 21:56

Франция: Не сме изпращали войници в Украйна
Дата: 06/05, 21:47

Доц. Миланов: Имаме грях към преподаването на българския език
Дата: 06/05, 21:27

Тагарев: Не ни е добра защитата срещу руското влияние
Дата: 06/05, 21:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия