Петролът се търгува в двумесечни ценови върхове


Дата: 02/07, 11:22

Pixabay

Петролните фючърси се търгува в най-високите ценови нива от два месеца насам с оглед на очакванията за нарастващо търсене на горива през летния туристически сезон и възможни понижение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, които биха могли да стимулират растежа на водещата световна икономика, съобщи БНР.

За поскъпването на важната енергия суровина влияние продължава да оказва напрежението в Близкия изток около войната между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа, както и опасенията, свързани с вече започналия сезон на ураганите в Атлантическия океан.

В началото на днешната европейска търговия фючърсите на петрол Брент се търгува около 86,65 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - към 83,45 долара за барел, след като в понеделник те поскъпнаха до най-високи нива от края на април (от 29 април), съответно към 86,88 и към 83,64 долара за барел.

Търсенето на бензин в САЩ, които са най-големеят потребител на петрол в света, се очаква да нарасне, тъй като сезонът на летните пътувания започва с празника на Деня на независимостта тази седмица (на 4-ти юли). Американската автомобилна асоциация прогнозира, че пътуванията по време на ваканционния период ще бъдат с 5,2% повече в сравнение с 2023 г., като само пътуванията с автомобили ще нараснат с 4,8% спрямо година по-рано.

Същевременно, пазарните участници се опасява за възможни смущения на доставките на горива с оглед на изненадващо ранното начало на сезона на ураганите в Атлантическия океан. Ураганът "Берил" се засили до Категория 5 -  най-високото ниво по скалата на Сафир-Симпсън, превръщайки се в най-силната буря, образувала се някога в Атлантическия океан по това време на годината. Ураганът по-рано стигна до остров Кариаку в Карибите и се насочва към Ямайка.

Има опасения, че ураганът "Берил" може да засегне офшорното петролно производство на САЩ в Мексиканския заливи и част от капацитета на нефтените рафинерии. Понастоящем обаче прогнозите показват, че бурята вероятно ще се премести в мексиканския залив Кампече и ще създаде проблеми с тамошното нефтено производство.

В подкрепа на поскъпването на петрола продължава да бъде политиката на ОПЕК + да продължава да ограничава петролното производството и да държи доставките под контрол, както и подновените пазарни очаквания, че Фед на САЩ ще започне да понижава лихвите в близките месеци с оглед на последни данни за забавяне на американската инфлация. Подобен ход на понижение на лихвите се разглежда като потенциално стимулиращ икономическата активност и търсенето, включително на горива.

Вниманието се насочва към очакваното по-късно тази вече изказване на президента на Фед Джеръм Пауъл, към утрешното публикуване на протоколите от последното заседание на американската централна банка и към важни данни в петък за безработица, пазара на труда в САЩ и заплащането на труда през юни.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



4 юли 1776 година: Незавимостта на САЩ е камбанен звън за края на абсолютните владетели и империите в Европа
Дата: 04/07, 12:36

Арестуваха интернет педофил, жертвите му били между 9 и 11-годишни
Дата: 04/07, 12:34

Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 04/07, 12:30

Тежка катастрофа с ТИР затвори пътят Лом-Козлодуй
Дата: 04/07, 12:27

Дъщерята и жената до шеф Манчев смаяха Инстаграм на абитуриентски бал
Дата: 04/07, 12:201 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия