Леден душ за България за Шенген и губим милиарди


Дата: 30/09, 21:00

Пиксабей

След парламентарните избори в Австрия е ясно, че нищо не е ясно.

Не е ясно кой ще състави правителство и кой ще е следващият канцлер на страната. Такава заявка даде лидерът на крайнодясната партия на свободата Херберт Кикъл, която за първи път печели вота, още снощи.

Всички останали партии обаче отказват коалиция, като лидерът на Австрийската народна партия Карл Нехамер прави уточнение, че отказва коалиция с Кикъл, но не и с партията му. Очертават се трудни и дълги преговори.

Важно за България е дали преговорите ще се отразят на австрийската позиция за достъпа на България до сухопътните граници на Шенген.

В блиц интервю на bTV със сегашния председател на австрийския парламент и бивш вътрешен министър Волфганг Соботка позицията е, че първо Европа трябва да си напише домашното и да влезе в сила новия Пакт за миграция.

„Европейската комисия трябва гарантира, че ще приложи пакта за миграцията, реформата в получаване на убежище и, че ще постави проекта Шенген конструктивно по нов начин. Когато Германия въведе контрол по всички граници, тогава е трудно. Не мога да си представя Шенген по този начин“, заяви Соботка.

ЕК се произнесе за членството ни в Шенген

Според него трябва да е ясно, че по темата миграция и интеграция е необходимо признаване на върховенството на закона, а не налагане на толерантност към ислямизма.

„Ако не го заявим ясно няма да е възможно премахване на Шенген.

Австрия и Европа имат нужда от това. В този смисъл България трябва да е доволна, че Австрия има такава позиция. Това засяга всички европейски страни“, добавя той.

На вота в Австрия гласуваха 78% от имащите право на глас. Около 30% от досегашните привърженици на Народната партия са гласували сега за крайнодясната партия на свободата.

Тя успява да мобилизира и 16% от вота на негласуващите. При либералите пък са отишли част от гласовете на Зелените, както и част от гласовете на Народната партия. Социалдемократите запазват водещата си позиция в столицата Виена.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Навсякъде има нещо, което събира данни за нас и бързо ги монетизира
Дата: 30/09, 23:10

В 22:28 часа земетресение се усети в България
Дата: 30/09, 22:58

Грозденка използва чара си, за да омае този мъж на Острова
Дата: 30/09, 22:56

Учителят Емил - най-уважаваният от участниците на Острова е избран от диска
Дата: 30/09, 22:50

Силните се местят в Резиденцията в „Игри на волята“
Дата: 30/09, 22:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия