НОИ изчисли: Осигуровките трябва да са двойни, за да издържи пенсионната система


Дата: 28/08, 20:24

снимка Булфото

Осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно, за да покриват разходите за пенсии. Това е сред констатациите в доклад на Националния осигурителен институт, с който се очертават прогнози за системата на общественото осигуряване до 2070 година.

В момента средната вноска за пенсия е малко над 16% от осигурителния доход. За да се издържа системата, реално необходимият дял е над 37%.

Прогнозите са, че през 2026 година ще достигнем рекордни нива на разлика между действителни и нужни осигуровки.

Осъвременяването на пенсиите по т. нар. швейцарско правило ще е с по-малък дял през следващите години. През 2024 г., те се повишиха с 11 на сто.

Догодина покачването ще е с под 9%, а от 2026 г. - с под 5 на сто. Така в дългосрочен план съотношението между средната пенсия към средния осигурителен доход ще намалее.

Макар и пенсионирана от дълго време, Лили Станоева продължава да работи, за да си помага финансово. Смята, че внесените от нея осигуровки не отговарят на това, което получава като пенсия.

„Инженер съм с 35 години стаж. Имах висока заплата, а ме пенсионираха с 350 лева. Това на какво прилича? Дошла съм тука на стари години да изкарам някой лев за хранене“, коментира Лили Станоева.

Именно чрез ниските си доходи пенсионерите усещат така наречената „обърната пирамида“ - когато твърде малко работещи издържат твърде много пенсионери.

„При обърнатата пирамида е все по-трудно човек да се пенсионира. Трябва да се пенсионира късно, а парите, които ще получава, ще изглеждат малко“, посочи икономистът Стоян Панчев.

В момента 100 работещи издържат 68 пенсионери. След 36 години на 100 осигуряващи се ще се падат по над 80 възрастни.

Анализът на НОИ посочва две възможни решения. Едното е осъвременяване на пенсиите само с процента на инфлацията, а не както е сега - с половината от нея и половината от ръста на средния осигурителен доход. Второто - с плавно увеличаване на осигуровките, което според НОИ би било непопулярно решение.

Според експерти увеличението на осигуровките би могло да подхрани сивата икономика или дори доведе до загуба на работни места. Така очакванията са, че пенсионната възраст ще се увеличава още.

„Много е вероятното да стигнем до момент, в който няма да разчитаме на пенсията си като основен доход, когато сме пенсионери. Пенсионерите след 20 години ще трябва да са приготвили други свои притоци на доходи“, каза още икономистът Стоян Панчев.

От Министерството на труда и социалната политика заявиха за bTV, че работна група анализира системата на задължителното пенсионно осигуряване. След това ще бъдат предложени и мерки за подобряването ѝ.

За последно пенсионните осигуровки са били увеличени през 2018 година с 1%, предаде бТВ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кръстовден е! Молитвите се сбъдват
Дата: 14/09, 06:00

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 14/09, 05:00

Разлог обяви ден на траур в памет на Венцислав Дункин
Дата: 14/09, 05:00

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 14/09, 04:30

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 14/09, 04:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия