Чорбанов, ИТН: Каква е разликата дали ще си купиш лекарство от машина или от онлайн аптека?


Дата: 18/09, 09:54

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

Парламентарната група на ИТН категорично подкрепя промените в закона, предложени от "Възраждане", за поставянето на машини за лекарства там, където няма денонощни аптеки. Разбира се, изкушавам се да попитам фармацевтите къде бяха, когато затвориха всички малки аптеки в много от селата по различни причини. Факт е обаче, че в стотици села у нас няма никакви аптеки, което значи, че местните хора нямат достъп до най-елементарни лекарства. 

Това коментира от кулоарите на парламента за Нова нюз Андрей Чорбанов от ИТН.

Що се отнася до страховете на фармацевтите, че лекарствата ще се ползват безконтролно, не съм съгласен. Тези машини ще бъдат контролирани от аптеките, а не поставени от някакви случайни хора. Така че машините ще са собственост на аптеките. Най-важното е, че те ще бъдат заредени с лекарства, които не са по лекарско предписание. Иначе казано най-базовите, основни лекарства, които човек може да си купи, коментира той.

Освен това е важно да се каже, че половината от областните градове нямат денонощни аптеки, което означава, че с машините хората ще могат да си купят наистина базови обезболяващи, ако например през нощта заболи зъб. Практиките по света показват, че такива лекарства могат да се купят от супермаркета и изобщо не е опасност за населението, коментира той.

Питам фармацевтите - безопасно ли е, когато български граждани внасят от Турция и Гърция цели торби с базови лекарства, които им липсват, какъв е контролът? Какъв е контролът, когато човек си поръчва лекарство от онлайн аптека и какъв е контролът, когато отида да си купя 10 блистера аспирин и ги изпия наведнъж? Така че не бива фармацевтите да се заиграват със страха на хората, посочи Чорбанов. 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Спорове в НС заради исканото отстраняване на председателя на КПК
Дата: 19/09, 13:41

Турският външен министър: Има риск от регионална война, която може да се превърне в глобална
Дата: 19/09, 13:36

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 13:30

"Лейди България" се изправя пред съда за закана с убийство и хулиганство
Дата: 19/09, 13:29

Зрителите са разделени: От „Осанна“ до „Разпни го” за Мимо-Гарсия от „Островът” по БТВ
Дата: 19/09, 13:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия