На референдума си днес швейцарците избраха сертификата


Дата: 28/11, 21:13

снимка pixabay

Днес в Швейцария се проведе референдум за или против зеления сертификат. Към момента данните сочат, че те са избрали да има сертификат като мярка срещу К19. Около две трети от гласоподавателите подкрепят закона, като прогнозите бяха за 63-процентна подкрепа за нова мярка. Резултатите от 16 от 26-те кантона на Швейцария показват, че 61,9 процента са гласували в подкрепа на закона при 64 процента избирателна активност. Междувременно полицията огради сградите на правителството и парламента в Берн заради очаквани протести, предаде Нова тв.

Референдумът подложи на гласуване поправки към закона „Мерките на противодействие срещу пандемията”, тези поправки включват въвеждане на ковидни сертификати с индивидуални QR-кодове.

Против поправките бе дясната консервативна Швейцарска народна партия, която е най-голямата в страната. Но правителството и мнозинството от депутатите са на противоположната гледна точка: те смятат, че по-строгият контрол е необходим за засилване на борбата срещу коронавируса. Според тях COVID сертификатите дават възможност за провеждане на събития с участието на голям брой хора и улесняват пътуването в чужбина. В противен случай щеше да се наложи да прибягваме до по-широко блокиране. На референдума мнозинството избиратели подкрепиха позицията на правителството.

Референдумът се проведе на фона на откриването на новия вариант Омикрон, разтърсил разтърси страните и пазарите по целия свят. В самата Швейцария новите случаи на COVID-19 станаха седем пъти повече, отколкото в средата на октомври. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Столичният съд пусна на свобода човека, обвинен в поругаването на гроба на патриарх Неофит
Дата: 18/04, 15:33

Сняг и то на парцали ще вали в част от България, обяви НИМХ
Дата: 18/04, 15:32

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 18/04, 15:30

Обявиха две вакантни места във варненския Туристически информационен център
Дата: 18/04, 15:29

София зае 95-то място в класацията за най-добри европейски градове
Дата: 18/04, 15:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия