Организират шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел


Дата: 10/05, 21:41

Снимка: Рада Ганкова, програмен директор на фестивала

Български автори ще гостуват в Брюксел за шестото издание на Фестивала на българската книга. Това е традиционен годишен форум за срещи между читатели, издатели, преводачи и творци на перото, който ще се проведе между 31 май и 2 юни. Това съобщи за рубриката "БГ Свят" на БТА преводачът Рада Ганкова, програмен директор на фестивала. 

Сред участниците в литературното събитие ще бъде Тодор П. Тодоров, с когото ще бъде анализиран и коментиран романът "Хагабула" - носител на Националната награда за български роман на годината „13 века България“ 2023 и получил специално споменаване на Наградата за литература на Европейски съюз 2024.

В Брюксел за фестивала ще бъдат и Емине Садкъ, на която това е второ участие в белгийската столица тази година, Радослав Бимбалов, за да каже повече за романа си „Екстазис“, Рене Карабаш, със своя роман звезда „Остайница“, която ще сподели повече и за преводите му на други езици, Иван Ланджев, познат на публиката с книгата „За неизбежната случайност“, Оля Стоянова, за да разкаже за своето творчество.

Литературното събитие  се провежда в Деня на детето, затова е планирано целият преди обед на 1 юни да бъде за децата - с Мария Донева. Ще бъде представен и художникът на корици Дамян Дамянов. Светлозар Желев ще води голяма част от срещите, обяви още Рада Ганкова. 

Тази година фестивалът ще се проведе в три дни. Откриването е на 31 май, когато ще се организира и кръгла маса за българската литература и разпространението ѝ по света. Ще бъдат представени съвременните творби пред литературната общност на Белгия: издатели, книжари, библиотекари, литературни критици и редактори, както и представители на културните институции в Белгия и не на последно място няколко посланици. 

В панелите на кръглата маса ще участват литературният гид Светлозар Желев, Гергана Панчева от литературната агенция „София“, преводачките Анжела Родел и Мари Врина, писателите Тодор П. Тодоров, Рене Карабаш и Елена Алексиева. 

Българската културна асоциация в Белгия, с подкрепата на Посолството на Република България в Белгия, организира за шести пореден път Фестивал на българската книга, в партньорство с няколко български издателства. Дебютното издание на Фестивала се проведе през юни 2019 г., непосредствено след откриването на българската секция във фламандската библиотека BIB SOPHIA в Брюксел, в чест на 24 май – официален празник на българската просвета и култура. 

"Фестивалът вече има изградена репутация и е доказано успешен форум, който дава възможност на читателите да се срещнат с българските творци. Освен срещите с писатели имаме и изложение на книги от български издателства. Това е чудесна възможност хората да си попълнят библиотеката с книги на български език", коментира Ганкова. 

"Още когато започнахме през 2019 г., идеята на фестивала беше да осъществим мост между автори, издатели и читатели в чужбина. Сега тази идея се надгражда, защото търсим и начини за разпознаваемост и популяризиране на българската литература извън България и затова организираме кръгла маса с агенти, писатели и преводачи тази година. Чрез нашата дейност културата ни е по-забележима в цяла Европа", добавя тя, цитирана от БТА. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хиляди фенове на днешната тренировка на Надал на последния му "Ролан Гарос"
Дата: 20/05, 22:06

Политолог: Три партии се борят за второто място на изборите
Дата: 20/05, 21:59

Славчо Велков: Напрежението в Газа няма да спадне
Дата: 20/05, 21:51

Продават на търг легендарен 5-звезден хотел на "Свети Влас“ на известен бизнесмен
Дата: 20/05, 21:37

Ники Василковски припомни думите на великия Айнщайн по повод Световния ден на пчелата
Дата: 20/05, 21:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия