Български "вундеркинд" от Столипиново завърши два класа без да стъпи в училище


Дата: 26/06, 15:46

Кадър Гугъл мапс

Ученик е завършил в пловдивско училище две поредни учебни години, без да е в България. Отсъствията му не са били отразявани и са му били писани текущи оценки и бележки от контролни и класни. Оформян му е успехът за срока и за годината, за да преминава в следващ клас, пише „Марица“.

Момчето е ученик на СУ "Найден Геров", където миналата година бяха разкрити порочни практики с фиктивни ученици и петокласничка, на която са писани оценки три месеца след смъртта й, а после са трити в опит да се прикрият нарушенията.

Поредният скандален случай е установен от настоящото ръководство на школото, което пое управлението след дисциплинарното уволнение на предишната директорка и предприе пълно обследване с цел отписване на фиктивни ученици.

Момчето е заминало за чужбина през октомври и се е върнало чак през май следващата година. Последвало е ново пътуване през август и завръщане през следващата календарна година. За цялото време на отсъствие от страната ученикът има текущи, срочни и годишни оценки.

Настоящата директорка Сашка Кръстева е информирала за случая МОН. Държавата е плащала в продължение на две години за обучение, което не се е състояло, и училището е издало документи с невярно съдържание, казва тя.

В очакване е на становище от министерството как да процедира. Междувременно ученикът се е завърнал в школото и в момента повтаря един от прогимназиалните класове.

Семейството му твърди, че е подало заявление, когато е тръгнало за чужбина. Документът обаче не е заведен в училището. Към днешна дата от ръководството са поискали писмени обяснения, в които родител е разказал какви документи е депозирал и какво е последвало.

Случаят с момчето е единият от три новоустановени казуса на ученици, които дълго са се водели фиктивно и са преминавали в следващ клас. Намерението на директорката е, когато приключи изясняването на училищно ниво, да ги опише в доклад до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той вече разпореди проверка след скандала с починалата петокласничка миналата есен. Тогава бе установено, че 11 учители са въвеждали оценки в електронния дневник на ученичката, загубила живота си, а 14 педагози не са вписвали отсъствия.

Бяха открити и случаи с други фиктивни ученици, а МОН предаде данните на прокуратурата. След като месеци наред магистратите правиха своя проверка, през февруари Окръжна прокуратура образува следствено дело. Разследването още не е приключило.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Деца счупиха над 80 паметни плочи в гробищата на Нова Загора
Дата: 29/06, 09:37

Здравословно хранене
Дата: 29/06, 09:30

Навършват се 40 години от вдигането на българския флаг на ветрохода „Калиакра“
Дата: 29/06, 09:24

Двама души са пострадали в пожари за изминалия ден у нас
Дата: 29/06, 09:11

Цените на имотите във Варна изпревариха тези в столицата
Дата: 29/06, 08:53

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия