Банкери предупредиха за лихвите по депозитите


Дата: 28/04, 13:15

Снимка Pixabay

Лихвите по депозитите да вървят леко нагоре. Тези по кредитите ще се запазят на близки до настоящите нива до края на годината, прогнозират банкери.

Никола Касабов не очаква лихвите по депозитите да се променят в посока нагоре и казва, че не би преместил пари от една банка в друга, за да търси по-добри лихвени нива.

"От колко години няма лихви вече – 5-6 години може би. Не съм търсил, а и какво да вложа - това е бизнесът на бедните. Какъвто и лихвен процент да ми предложат той е винаги по-малък от инфлацията“, коментира Никола пред bTV.

Средната лихва по депозитите в левове момента е 0,72%, отчита статистиката на централната банка.

Според банкери тези, които търсят по-висока доходност, защото не знаят какво да направят с парите, могат да проверят пазара.

"Има банки, които дават. Просто трябва да се огледат и да търсят доходността, която искат. Има банки, които дават добри лихви и възможността е да огледат офертите, които има на пазара“, посочи Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на банка.

Като цяло банкерите не очакват съществени промени през годината при лихвите по кредитите. В момента средната лихва по потребителските заеми в левове е 8,22%, а по ипотечните – 2,56%, отчита централната банка.

"По отношение на лихвите за кредити на граждани нещата не би следвало да се променят в посока нагоре. Дали ще са посока надолу - предстои да видим, тъй като предстоят решения на ЕЦБ. Като цяло виждаме, че трансмисията на европейската парична политика при нас се случва по-бавно“, коментира Светослав Малинов, изпълнителен директор на търговска банка.

Доходите на домакинствата и икономиката растат и 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зомбори разказа как оцелявал с нощни смени в бара на Халваджиян
Дата: 12/05, 16:08

Силно земетресение в Мексико
Дата: 12/05, 16:07

Натали Трифонова преди финала на "Денсинг старс": Бях решила да се откажа
Дата: 12/05, 16:03

Васко Кеца стъписа България: Няма да доживея до тогава
Дата: 12/05, 15:58

Ердоган поздрави Мъри Стоилов и Гьозтепе за влизането в турския елит
Дата: 12/05, 15:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия