НС гласува днес проектокабинета "Желязков"


Дата: 03/07, 07:30

Булфото

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател, съобщи БНР.

Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за  министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и персоналния състав. Гласуването се смята за успешно, ако събере най-малко 121 гласа.

 

Досега подкрепа за първия мандат са декларирали само от ДПС, но заедно с ГЕРБ-СДС разполагат със 114 народни представители. Въпросът е откъде ще дойдат останалите гласове. Вчера от ПП-ДБ декларираха, че няма да подкрепят проектокабинета. Кирил Петков коментира:

"Ще бъдем ярка опозиция, ако такова правителство мине"

От БСП също казаха не. Борислав Гуцанов гледа към третия мандат:

"Абсолютно единна ще бъде групата на БСП".

От "Има такъв народ" и "Възраждане" запазиха мълчание, но позицията им е известна – няма да дадат подкрепа. Голямата неизвестна е как ще гласуват депутатите от "Величие" и дали това няма да разцепи окончателно най-малката парламентарна група. Вчера президентът Румен Радев съобщи, че ще присъства на гласуването и подчерта, че той е дал идея за кабинет на малцинството:

"Разбира се, че носи рискове, разбира се, че това е нещо ново за нашата политическа система и зависи вече от реакциите на всички партии в парламента, дали ще приемат такъв подход…,или ще се отива отново на предсрочни парламентарни избори".

Преди това депутатите ще обсъдят предложението на ПП-ДБ да бъде създадена Временна комисия за проверка на дейността на групите около убития Мартин Божанов – Нотариуса и бившия следовател Петър Петров – Петьо Еврото.

В програмата е предвидено и изслушване на служебния премиер Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и заместник-министъра на външните работи Невяна Митева относно подготовката за предстоящата юбилейна Среща на НАТО във Вашингтон.

Ще бъде гласувана и оставката на Владимир Савов като заместник-председател на Комисията за финансов надзор.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Дадоха ход на първото дело срещу Васил Божков
Дата: 05/07, 16:16

Тир блъсна автобус от градския транспорт в Бургас, има пострадали
Дата: 05/07, 16:06

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 05/07, 16:00

Посрещни лятото с телевизия от А1 на специална цена от 8,99 лв. на месец
Дата: 05/07, 16:00

Кмет и граждани заедно решават бъдещето на улица във Варна
Дата: 05/07, 15:56

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия