Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място


Дата: 04/10, 16:20

В последните години технологиите се развиват с бързи темпове и това не подминава и сектора на работното облекло. Със създаването на така наречените "умни" дрехи и аксесоари, работниците получават по-голяма защита и ефективност на работното място. Това са облекла и обувки, които съдържат вградени технологии и функционалности, подпомагащи тяхната работа, като измерват ключови показатели, следят за безопасността или осигуряват по-добра видимост и защита. Екипът ни потърси експертите от work-wear.bg, за да разкрие най-новите тенденции и разработки в тази бързо развиваща се сфера.

Иновации в якетата и панталоните

Едни от най-бързо развиващите се продукти са „умните“ якета и панталони. Много от тях включват вградени сензори за телесната температура, пулс и влажност, които предупреждават работника или работодателя при отклонения от нормата.

Друга интересна технология е използването на материали, които регулират телесната температура. Така наречените „термоактивни“ тъкани позволяват на работника да се охлажда или затопля според условията на работа. Освен това, някои работни якета и панталони имат вградени LED светлини или съвременни светоотразителни елементи, които подобряват видимостта на работника през нощта или при лоша видимост.

Технологичен напредък при личните предпазни средства (ЛПС)

Интересно е, че съществуват такива модели каски, които разполагат с вградени сензори за удар или падане. Каската автоматично може да изпрати сигнал до отговорника за безопасността при наличен инцидент.

Ръкавиците също се развиват –с вградени RFID чипове, които позволяват бързо идентифициране на работника и проследяване на достъпа до определени зони.

Предпазните очила могат да бъдат оборудвани със сензори за измерване на UV и инфрачервена радиация, като предупреждават работника при прекалено високо ниво на вредни лъчи.

Иновации в обувките

"Умните" работни обувки вече не са само за защита от подхлъзване и нараняване - някои модели включват сензори за налягане, които могат да следят стойката на работника и да сигнализират за неправилно натоварване. По този начин работодателите могат да осигурят обучения за правилната работна стойка и да предотвратят дългосрочни здравословни проблеми.

Някои обувки включват и вградена антистатична защита или технология за самопочистване, която предотвратява натрупването на прах и мръсотия.

Бъдещето на „умните“ работни облекла

Чрез постоянното развитие на технологията във всички сфери на икономиката, изкуството и търговията, е само въпрос на време „умните“ работни облекла да навлязат и на българския пазар. Тенденцията сочи към все повече иновативни функционалности на работните екипировки, базирани на изкуствен интелект.


*публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Прогноза за събота: До броени часове започват интензивни валежи от Запад на Изток в България
Дата: 04/10, 16:22

Освободиха от длъжност директора на Родопския драматичен театър
Дата: 04/10, 16:21

Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място
Дата: 04/10, 16:20

Световният шампион Усик изненадващо се появи в София
Дата: 04/10, 16:14

ЦИК определи местата и броя на избирателните секции извън страната
Дата: 04/10, 16:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия