Еврокомисарят по земеделие към Тахов: България е сред страните дали най-много средства на фермерите си


Дата: 21/05, 14:50

Кадър Агро тв

Надявам се плащанията за българските фермери да се изравнят с европейските", каза земеделският министър Георги Тахов на брифинг с еврокомисаря по селското стопанство Януш Войчеховски, който е на работно посещение у нас, предаде репортер на "Фокус".

По думите му на първо е необходимо да свалим административната тежест върху нашите земеделски стопани с цел предвидимост на получаване на подпомаганията към тях. "На второ място предлагаме да се удължи с 1 година срокът на проектите за подпомагане развитието на селските райони и горското стопанство", допълни той.

Министърът призова и да се помисли за увеличаване на праговете по тъй наречената "украинска помощ", тъй като в някои страни на Европа тя се изчислява на хектар площ и на глава животно. "Така се получава, че големите ни фермери още през 2022 г. достигнаха тези прагове", посочи Тахов.

От своя страна еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви, че  България е сред страните в Европейския съюз дали най-голяма държавна помощ на селските стопани.

"През 2023 г. ситуацията се подобри, но остана разминаването между внос и износ. Беше необходимо да cе подкрепят земеделските произовдители. Другата група са големите стопани, надхвърлили прага от 280 хиляди евро. България даде държавна помощ. В ЕС тази помощ възлиза на 452 млн. евро. Важно е да се каже, че в България нещата стоят добре, но стойностите за държавна помощ са доста по-ниско. Стигаме до заключението, че са важни по-съществени мерки в ЕС, за да няма голями разлики в чуждия внос и износ", каза още Войчеховски.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Премиерът за Сребреница: Мисля, че приключихме с този въпрос
Дата: 03/06, 17:42

Ненчо Балабанов показа дъщеричката си
Дата: 03/06, 17:27

Папа Франсиск: Да се натъкнеш на мигрант е като да се натъкнеш на Христос
Дата: 03/06, 17:201 Коментар

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 17:00

Партньорът на Натали Трифонова от "Денсинг старс" без нея се отдаде на ласки към исполини в Хърватия
Дата: 03/06, 16:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия